Ovocný koláč s jemným smetanovým krémem

PetraKupkova Kuchařka: PetraKupkova

Doba přípravy: cca 50 minut 8 porcí Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry, Řezy s ovocem, bublaniny 0 názorů

Suroviny

Těsto:
100 g vlašských ořechů
180 g hladké špaldové mouky (například Pernerky)
pro bezlepkovou variantu lze použít hladkou mouku rýžovou
50 g nerafinovaného třtinového cukru, případně kokosového
125 g másla
1 vejce od šťastné slepičky
špetka soli
Krém:
3 žloutky od šťastných slepiček (ze zbylých bílků můžeme další den k snídani připravit omeletu)
4 lžíce nerafinovaného třtinového cukru, případně kokosového
2 lžíce kukuřičného škrobu
1 bio vanilkový cukr
1 zarovnaná lžička mleté skořice
špetka soli
200 ml polotučného mléka
180 ml smetany na vaření
Ostatní:
libovolný džem na potření korpusu
kyselejší ovoce (raději čerstvé, mražené při pečení pustí vodu)
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vlašské ořechy co nejjemněji rozmixujeme, přisypeme špaldovou mouku, přidáme máslo, třtinový cukr, vajíčko a znovu mixujeme, případně vypracujeme rukama, dokud nevznikne konzistentní těsto. Tím pak vyložíme vymazanou a vysypanou formu a dno propícháme vidličkou. Pečeme asi 20 minut při 180°C.

  2. Tři žloutky se čtyřmi lžícemi třtinového cukru, kukuřičným škrobem, bio vanilkovým cukrem, špetkou soli a skořicí opatrně metličkou vyšleháme v hladký krém. Do kastrůlku nalijeme smetanu na vaření s mlékem, a jakmile je horká, za stálého míchání přiléváme připravený krém a vaříme cca 3-5 minut do zhoustnutí. Necháme vychladnout a mezitím v sítku pod tekoucí vodou propláchneme ovoce.

  3. Upečený korpus zlehka potřeme ovocným džemem, vyplníme vychladlým smetanovým krémem, uhladíme stěrkou, poklademe ovocem dle vlastní fantazie a pečeme 20-30 minut při 180 °C. Krájíme až po vychladnutí.

Poznámka

Další mé recepty na:

petrakupkovalifestyle.blogspot.com

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 10 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Ovocný koláč s jemným smetanovým krémem

K receptu nejsou žádné komentáře.

Zapomněl/a jsem heslo