Poctivá česká zelňačka

Bokor Kuchař: Bokor

Doba přípravy: 60 minut 10 porcí Polévky 11 názorů

Suroviny

500 g uzené slaniny
2 paprikové klobásy
1 kg kysaného zelí
1 kg brambor
1 l masového vývaru nebo 2 kostky Masoxu
2 hrsti sušených lesních hub
1 velká cibule
250 ml smetany ke šlehání
1 balíček sladké papriky
1/2 lžičky uzené papriky
2 velké lžíce hladké mouky
4 bobkové listy
1 lžička celého pepře
1 lžička cukru
5 kuliček nového koření
olej
kmín
sůl
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Na nakrájené slanině osmažíme cibuli, přidáme pokrájené klobásy, papriku, uzenou papriku a krátce zasmažíme, jen aby paprika pustila barvu. Vložíme zelí, které předtím několikrát překrájíme, promícháme a zalijeme vývarem. Pokud nemáme vývar, zalijeme vodou a dáme Masox. Přidáme pepř, nové koření, bobkový list a sušené houby. Vaříme na mírném ohni asi 40 minut.

  2. Mezitím v osolené vodě se špetkou kmínu uvaříme doměkka brambory pokrájené na kostičky a i s vodou, ve které se vařily, je vložíme do polévky. Polévku zahustíme světlou jíškou z hladké mouky a oleje. Necháme probublat a odstavíme. Přilijeme smetanu, přidáme lžičku cukru a popřípadě dosolíme. Tím je hotovo.

Poznámka

Brambory nikdy nevařím spolu s kysaným zelím. V opačném případě jsou na povrchu trochu tvrdé. Proto se v receptu vaří zvlášť.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Poctivá česká zelňačka

  • hospodyne hospodyne

    JanaDorazinova: no jo, cizí neštěstí...

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    hospodyne: :-D:-D pobavilo :-D

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    bofinka: tak myslím, že bych fakt měla bolení z tolika slaniny, ale polévka vypadá skvěle

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    Eja57: loni měl jeden houser přímo obří játra - pravé foie gras vykrmené kukuřicí. Nechala jsem je v přípravně na stole vychladnout a nevšimla jsem si, že není dovřené okno. Nezbyl ani mastný flek, doslova. Ptáka si nikdo ani nevšiml:-(:-(

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    hospodyne: :-D no, ze zelňačky bych ty čtyřnožce nepodezřívala.... ( no, onehdá jsem pekla kamarádce na větší oslavu maxi kuřecí roládu, přes celý delší rozměr plechu, zabalenou v dvojitém alobalu jsme ji odložily na balkon...někteří psi si umí i rozbalit ten alobal :-D)

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    Eja57: Napodobne - tez bych si dala, slaniny je sice hodne, ale jednou - obcas - ne kazdy den, je to parada <3 Clovek se citi blazeny a duse spokojena. Druhy den si da repete a pak smitec , konec radovanek :-D
    Tedy pokud Ti to nesnedi nejaci "trolove" jako hospodyni :-O
    A ten masox je uplne zbytecny, je tam naloz chuti sama o sobe, nekazte si ji ;-)

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    Eja57: my jsme ji zrovna dnes měli k obědu. Sice bez slaniny, tu tam kluci nemají rádi,ale víc klobás atd a na závěr tři šlehačky. Kolem šesti litrů. Zbytek jsem dala zchladnout na terasu, sběračku v hrnci. Nevím, co se stalo, prosvítá dno. Asi kočka nebo co. Dvounohá a možná, že ne jedna:-D:-D

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    bofinka: podle poslední fotky bych tipla tak třílitrový kotel...no, bude v ní stát lžíce, ale to já u zelňačky ráda.......a podle "povrchu" si myslím, že tam těch 500 g uzené slaniny bude...
    Ale zcela jistě bych si ji s chutí dala, nejlépe hned teď, mám doma výborný kváskový chleba, ale jaksi mi k němu chybí ta zelňačka;-(:-D

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    Bokor dal do polevky i vodu, ve ktere varil brambory, takze te "tekutiny" bylo urcite vice.

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    kilo zelí, kilo brambor, jen 1 l vývaru?

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Prosím, skutočne ide do polievky 500 g slaniny?

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo