Recept na sušené špekáčky („zapomínací“ recept nerecept)
Suroviny
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Dědeček Růžičků (tchán mojí tetičky, ke které jsem jezdila pravidelně na prázdniny,) mi jako dítěti vyprávěl, že za mlada chodil do hospody na pivo a na suché vuřty. Tvrdil, že to nebyl druh trvanlivé uzeniny, ale obyčejné vuřty, které hostinský nějak šikovně sušil.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
6. 10. 2020 12:30
Frantiska: to je o něčem jiném...
Nevím jak komu, ale mě v lednici vzduch neproudí - a o tom to je, o tom proudění chladného vzduchu konstantní teploty.
Nevím jak komu, ale mě v lednici vzduch neproudí - a o tom to je, o tom proudění chladného vzduchu konstantní teploty.
6. 10. 2020 11:54
po chvilce hledani, jsem nasla jen jeden recept na Labuznikovi, kde je popsané, že se mají použít buřty v přírodním střívku. Jen teda ten recept nikdo od roku 2006 nevyzkoušel a nenapsal jak dopadl. A lednicka neni dobre vetrana mistnost.
Buřty stejnoměrně a velmi pečlivě potřeme sádlem a zavěsíme do dobře větrané místnosti, jejíž teplota nepřesahuje 10 °C (vzdušná půda, okénko spíže). Zapomeneme na ně alespoň na tři týdny nebo raději na měsíc.
https://www.labuznik.cz/recept/skolene-burty-od-pa...
Buřty stejnoměrně a velmi pečlivě potřeme sádlem a zavěsíme do dobře větrané místnosti, jejíž teplota nepřesahuje 10 °C (vzdušná půda, okénko spíže). Zapomeneme na ně alespoň na tři týdny nebo raději na měsíc.
https://www.labuznik.cz/recept/skolene-burty-od-pa...
6. 10. 2020 11:09
MamlajdaD:
Hlavně to nemažte
K rcp se vyžvejknu posléze
Hlavně to nemažte
K rcp se vyžvejknu posléze
6. 10. 2020 11:05
koupim spekaceka necham ho jak dlouho v lednici, tyden, rok, mesic? Ja to vubec nechapu, precetla jsem to 2x a nepochopila nic. Tolik vet, ale neni tam napsane, jak dlouho to trva. A jak v zavrene lednici cirkuluje vzduch?
Hlavne proc? Neni teda jednodusi koupit uz spravne pripravenou trvanlivou uzeniny nez ji vyrabet z uzeniny urcene k rychle spotrebe?
Hlavne proc? Neni teda jednodusi koupit uz spravne pripravenou trvanlivou uzeniny nez ji vyrabet z uzeniny urcene k rychle spotrebe?
6. 10. 2020 10:34
V poznámce " které hostinský nějak šikovně sušil" ...asi někde s přístupem vzduchu?
Já budu asi méně tolerantní než Maris, a tvoje recepty nekomentuji...ale tohle
Já budu asi méně tolerantní než Maris, a tvoje recepty nekomentuji...ale tohle
6. 10. 2020 09:15
Já se přiznám, že z tohoto spíš návodu, než receptu, jsem hodně rozpačitá. Myslím, že každá potravina má svou dobu trvanlivosti, u měkkých uzenin to platí dvojnásobně a vyrábět ze špekáčků špekáčky trvanlivé tím, že je nechám v lednici, zřejmě dost dlouho po datu spotřeby, se mi nezdá. Ráda zkouším nové věci, ale tohle zkoušet nebudu, ale to je můj problém, nicméně mi to nedalo to sem napsat.
6. 10. 2020 08:54
Ráda to vyzkouším.
6. 10. 2020 00:45
yanull: Děkuji za zajímavý komentář. No nedovedu ti odpovědět, protože jsem to nezkoušela. Ale myslím, že by to v sušičce nešlo, a to ze dvou důvodů. Jednak i jen vlažný vzduch je přece jen teplejší, než prostředí , ve kterém se suší různé uzeniny (od sušeného masa - jerky, až po různé trvanlivé salámy apod.) a špekáčky by se mohly zkazit. Ale můžu se mýlit, je to jen taková moje úvaha. A za druhé, že by se rychlým sušením špekáček usušil jen ve vrchní vrstvě masa a prostředkem by usušený nebyl, protože vlhkost masa z prostředka špekáčku by nemohla přes tu suchou okrajovou vrstvu ven. Opět totéž nebezpečí zkažení. On je na tenhle způsob sušení špekáček asi dost silný. Ale nápad to není špatný, za vyzkoušení by to stálo s tenkou uzeninou, podle mně s tenkými párky. Ty by se sice nedaly použít na obložení chlebů, ale jako mlsota k telce či jen tak k pivu by to snad šlo. Dík za názor a zdravím!
6. 10. 2020 00:09
Při čtení receptu mě napadlo, zda by k tomu účelu nebyla vhodná sušička, nemuselo by se tak dlouho čekat, ale možná sušené za studena jsou lepší
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Prsíčka s pórkem
Přidáno před 20 hodinami
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41
Tvarohovo-pudinkové pohárky s piškoty a meruňkami
Přidáno 26. 3. 2024 20:05
Velikonoční jidáše a vrkoč podle Petry Burianové
Přidáno 26. 3. 2024 16:04
Šlehaná vejce vařená ve formičkách
Přidáno 26. 3. 2024 13:25
Právě bylo uvařeno:
TOP Banánový chlebík
magdalena66 uvařila před 6 minutami
Sušenky s kousky čokolády (cookies)
natomnesejde uvařila před 2 hodinami
Jednoduché, rychlé a levné těsto na štrúdl
misak2 uvařila před 2 hodinami
Listové těsto
misak2 uvařila před 2 hodinami
Vajíčková tlačenka
PaniMP uvařila před 10 hodinami
Velikonoční jidáše
Zuzana1 uvařila před 11 hodinami
Tvarohové řezy
Kattyy uvařil před 12 hodinami
Mazanec pro Irenku
Fitulka uvařila před 12 hodinami
Smetanové kari
Luciehola uvařila před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší recepty na zeleninové polévky: Kořenová zelenina v nich nesmí chybět, především mrkev, celer a petržel
Velikonoční jidáše: Sladké kynuté pečivo je krásně vláčné, voní medem a mělo by se jíst ještě horké na Zelený čtvrtek ráno
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Další recepty
Suroviny: špekáček
Recept na sušené špekáčky („zapomínací“ recept nerecept)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/V389
24 názorů