Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uzené maso bez udírny (v pomalém hrnci)

Hodnocení receptu je 5,0 (11×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

29. 12. 2020 18:09

Suroviny pro 1

1

Nutriční hodnoty

Energie4 720 kJ / 1 128 kcal
Bílkoviny210,00 g
Tuky32,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 400 mg
Sodík 4,52 g
Sůl1,00 g
Sacharidy0,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Toto "uzení bez uzení" zpopularizoval na FB pan Petroušek. Tekutý kouř vzniká stejně jako klasické kouře, kterými se udí v opravdové udírně, spalováním kvalitního dřeva a následnou kondenzací ve vodě - více si o něm můžete přečíst třeba v tomto článku https://www.vitalia.cz/clanky/uzeni-tekutym-kourem...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

cathleen cathleen

10. 4. 2023 10:43

mika59: děkuju! :-) :-K

mika59 mika59

9. 4. 2023 17:59

Výborné..přidala jsem s dovolením foto:-K

Mama-mia Mama-mia

18. 12. 2022 19:31

Tak jsem to také zkusila. Vyudila jsem kýtu a je úžasná<3. Jako šunka od kosti. Jen jsem v postupu vynechala bod 2 a zředěným tekutým kouřem potírala až před uzením. Maso jsem podložka třešňovými větvičkami. Děkuji za inspiraci a dovoluji si přidat fotku.:-)

cathleen cathleen

2. 5. 2021 13:25

Hanes: díky za zprávu s poznatkem, u nás to bylo podobné...lehce upravím v postupu receptu.

Hanes Hanes

2. 5. 2021 10:26

Poněkud později, ale přeci. Krkovice jsem udělal přesně podlé návodu. Asi to bude chtít kratší čas, protože ukrojit plátek bylo skoro nemožné. Chuťově vynikající.:yes:
Filety z lososa jsem naložil na 24 hodin a pak pomalil necelé 3 hodiny. To ale byla dobrota:yes<3:yes:

Hanes Hanes

7. 2. 2021 20:38

Cathleen: moc děkuji za odpověď. Jak jsem zjistil, tak roztok se dělá na lák. Příští týden zkusím rybky, dak dám vědět

cathleen cathleen

7. 2. 2021 20:33

Hanes: při počátečním potírání tekutý kouř neředíme. Na trhu je jich k dostání více druhů, nevím o tom, že by se ředil nějaký jiný. Potom, při "uzení" v pomalém hrnci, maso potíráme lehce naředěným kouřem, ale třeba moje kamarádka ho neředí ani tady a je spokojená.
Co se týká ryb, myslím si, že v pomalém hrnci budou hotovy dříve než pevné vepřové maso - nezkoušela jsem, musíte už zkusit sám ;-)

Hanes Hanes

7. 2. 2021 11:47

Dobrý den. Udím velmi rád, ale bohužel mimo letní sezónu to není možné. Takže z této možnosti uzení tekutým kouřem jsem doslova nadšený. Rád bych se ale zeptal, jestli pro naložení se používá kouř neředěný, nebo ho mám naředit. Další otázka se týká přípravy ryb, losos nebo kapr. Myslím porce, ne celou rybu. Bude tu platit podobný poměr jako u klasického uzení? Udím při 70° a zatímco maso dělám 6-7 hodin, rybky jsou hotové za 1-2 hodiny.
Předem děkuji za rady.

MamlajdaD MamlajdaD

30. 12. 2020 21:38

casino: Když jste si tím, že je to jen kulér tak jistý!? Stačí si projít nabídky různých prodejců řeznických potřeb a člověk jen zírá, co se do uzenářských výrobků všechno dává, čím se potírá (nebo postříká?) třeba maso, aby vypadalo dlouho svěže atd.). ;-) Co si budeme povídat, ona to není dneska žádná legrace. A netýká se to jen masa, ale třeba našeho každodenního chleba, housek a asi i dalších pekárenských výrobků, do kterých se přidává něco, co je vyrobeno z vlasů (převážně čínských, protože se to z Číny dováží) a EU to schválila atd., no co, nebudu se rozčilovat (ne na vás), ale na výrobce potravin. Stejně by mi to nebylo nic platné. :-(:-// Tak zdravím! :-K:-K:-K

casino casino

30. 12. 2020 17:13

MamlajdaD: "... na povrchu "oglazují " dalšími chemickými přípravky, aby dosáhli barvy klasicky uzeného masa (takže další éčka navíc)."
No, tak si o tom něco nastudujte a snad zjistíte že se jedná o celá desetiletí běžně používaný kulér ;-)

MamlajdaD MamlajdaD

30. 12. 2020 15:35

casino: Který čerchmant vás zase pošimral v mozku , aby jste napsal takovou hrubost a pitomost o dehtu v Bečvě v souvislosti s jídlem? Nevadí vám, že tekutý kouř je daleko méně nebezpečný pro zdraví člověka, než klasické uzení masa? A to jíme všichni běžně a ještě si při tom mlaskáme, jak je to dobré (já taky ;-)). Raději si o tom příště něco nastudujte, než něco napíšete! A mimochodem, velká řada výrobců a velkovýrobci snad všichni, dnes už k výrobě uzeného masa používají tekutý kouř, protože je to přijde levněji, a navíc to kvůli vzhledu na povrchu "oglazují " dalšími chemickými přípravky, aby dosáhli barvy klasicky uzeného masa (takže další éčka navíc). Hodně článků jsem si o tekutém kouři přečetla, nemluvím jen tak do větru. Tak asi tak.
Ale do nového ruku 2021 vám i vaší rodině přeji hodně zdraví - to hlavně, a pak taky hodně štěstí, radosti a ať vás potkají jen ty hezké a dobré věci! Mějte se fajn! :-K:yes::-K:yes::-K

MamlajdaD MamlajdaD

30. 12. 2020 15:34

cathleen: Dík, vyzkouším určitě, ale až si budu moct koupit vhodné maso, (teď nakupuji u dodavatele, který dodává nákup až ke dveřím bytu, ale maso mají jen balené plátkové. :-(), takže to bude chvíli trvat, ale pak dám vědět! ;-):-K:-K:-K

cathleen cathleen

30. 12. 2020 11:12

MamlajdaD: pokud vyzkoušíš, ať chutná! :-K

casino: než jsem vyzkoušela, hledala jsem info o tekutém kouři (něco mám i v Poznámce). Také je třeba zohlednit celkové stravování člověka, určitě to nebudu jíst denně. A s tím vaším vzpomínaným dehtem z Dezy, to pletete jabka s hruškami.

casino casino

30. 12. 2020 01:17

Tekutý kouř?
Jj, znám...
Použil jsem ho na marinování syrového lososa...
Bylo to výborné:yes:
Je to v podstatě dehet
V Bečvě pod DEZA patrně něčím podobným také marinovali rybky... 40 tun jich bylo:-!
No, dehet jako dehet, že ;-(

MamlajdaD MamlajdaD

29. 12. 2020 23:00

Díky za recept, tekutý kouř už mám doma dost dlouho a zatím jsem neměla odvahu ho použít. Vakuovačku mám taky. Takže jakmile se dostanu k řezníkovi, jdu do toho! :yes:<3;-) Zdravím! :-K:-K:-K

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Suroviny: maso vepřové, praganda,

TopRecepty.cz

Uzené maso bez udírny (v pomalém hrnci)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vE4n