Křenová pomazánka se zeleninou

Suroviny

1 pomazánkové máslo (nebo ½ tvarohu)
50 g másla
křen podle chuti (já dala 2 plné lžíce, ale každý křen je jinak ostrý),
sůl a pepř
Zelenina:
2-3 zelené cibulky i s natí
1 střední mrkev
kousek kedlubny
kousek pórku
nebo jiné (viz postup)
Na ozdobu:
např. vajíčko natvrdo
sekaná petržel
proužky červené papriky či kyselé okurky
vše podle chuti a fantazie

Postup přípravy receptu

  1. Do misky dáme 1 pomazánkové máslo (nebo půlku tvarohu), přidáme změklé máslo, jemně nakrájenou jarní cibulku a křen, ten tam musí být! Pak přidáme i ostatní nastrouhanou nebo pokrájenou zeleninu, osolíme, opepříme a dobře promícháme.

  2. Některé druhy zeleniny můžeme vynechávat nebo nahrazovat jinými, dobrý je např. strouhaný celer či červená paprika na kostičky, prostě dáme to, co se hodí a máme doma. Zelenina do pomazánky pustí dost šťávy, takže není třeba pomazánku ředit mlékem nebo jogurtem.
    Mažeme nejlépe na tmavý chléb. Zdobíme podle fantazie, stačí i jen posypat sekanou zelenou petrželkou.

Poznámka od kuchařky

Vitamínů není nikdy dost, obzvlášť v tomto období. ;-)

Komentáře k receptu Křenová pomazánka se zeleninou

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    MamlajdaD: Ano 8 malých křenových lumpíků - jezevčíků. To byla krása! Jen ten křen, si to škaredě odnesl , než si pro ně začali chodit noví páníčkové. Já ti nevím, co je to za křen, ale na pusu je nejdříve sladký a pak začne štípat. Asi máš pravdu a zasluhuje rozmnožení. :-*

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    Veronika.Hrozna: No to je povedené, tak ty jsi měla "křenová štěnátka"? A že je to drobečky nepálilo do tlamiček?! No o sladkém křenu jsem ještě neslyšela, to by sis měla nechat patentovat! Namnožit a prodávat (draze) sazenice! :-D;-) Ještě bys mohla zbohatnout, vždyť je to rarita. :-O;-):-K Dík za hezký komentář a zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    MamlajdaD: Já mám v zahradě sladký křen, ten je tak sladký, že do něj není třeba ani cukr. Dávám ocet a sůl a křenovou omáčku jsem nikdy necukrovala. Nevím co to je za odrůdu, ale když jsme měli štěnátka , tak okusovala křenové listy v zahradě až do býle. Roste pod hruškou a oni se tam přes den motali, spali pod křenem a okusovali ho. Pak dva roky nerostl!
    Veterinář se chechtal, že prý křen je na odčervení nejlepší, že budou zdravé , jako křen.

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    Nadja: Podobnou zkušenost s křenem mám i já, některý křen opravdu nemá žádné grády a člověk strouhá a strouhá, aby dochutil salát nebo pomazánku a chuť pořád nikde :-8, ale stal se mi i pravý opak, kdy křen byl opravdu mimořádně ostrý, já jsem dělala pro návštěvu narychlo nějaký salát z červené řepy (zavařené) a z křenu, a všem pálila pusa a jen hrdinové pokračovali v konzumaci. :-D:-D Naštěstí jsem tenkrát stihla celkem asi tři saláty (než se upeklo maso), tak si každý mohl vybrat! ;-) Dneska se té vzpomínce už jen směju.
    S tím pomazánkovým máslem s křenem to musím vyzkoušet, ale od té firmy jsem tady myslím žádné neviděla. Já kupuju většinou choceňské bez příchuti, abych si ho mohla dochutit podle toho, nač ho použiju. Díky za milý komentář a moc zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    ;-) Já používám křenové pomazánkové (myslím, že Karlova koruna) a má sílu oproti křenu, který jsme koupili na vánoce - ten jsme mohli jíst po hrstích a vůbec nebylo znát, že je to křen.

    Odpovědět