Gemerské koule II.
Suroviny
Porce: 2 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 7 616 kJ / 1 820 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 41,35 g |
Tuky | 82,58 g |
Vláknina | 23,86 g |
Cholesterol | 321 mg |
Sodík | 946 mg |
Sůl | 2,21 g |
Sacharidy | 217,95 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Toto jídlo jsem připravovala jako samostatný pokrm pro sebe, jak je v receptu, jen se zelím, ale manželovi jsem přidala pečené vepřové maso, které zbylo ze včerejška a místo osmažené cibulky jsem na polití použila výpek z masa.
Recept mám léta ze sady pohlednic. Autora neznám.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
20. 1. 2021 15:42
Tonja: to je úplně jednoduché. Třebaže se u nás peklo hodně, určitě jsem po příchodu z práce neměla chuť zadělávat třeba na dukátové buchtičky atd. Taková jídla si dával manžel v práci, když byl ještě zaměstnanec. Až když pracoval z domu, skladba obědů se trochu změnila. Myslím, že dnes to má většina pracujících kuchařek stejně. Ne, že by primárně neuměly nebo nechtěly dělat sladká jídla, ale priority jsou jinde. Hlavní je dobře a rychle nasytit
19. 1. 2021 23:41
mirca75: Čtu komentáře a všiml jsem si, že když (nejen Vy, ale spousta dalších kuchařek) přidává navíc ještě kus masa, svádí to na manžela. Jakoby chlapi byli samí masožrouti. Když jsem ještě chodil do práce a firma objednávala obědy, právě chlapi si objednávali častěji sladká bezmasá jídla než ženy. A potvrdila to i firma, která obědy vařila pro vícero firem. Také u nás doma maso vyžaduje manželka více než já.
19. 1. 2021 18:32
spagetka: Moje mami dělala blbouny jako větší kynuté koule, roztrhla je po vyndání z hrnce nahoře a polila je teplými borůvkami, jahodami i meruňkami a omastila máslem. Co právě bylo. Někdy i jahodovým džemem s kusy jahod. Nebylo to špatné, ale já bych potřebovala o moc víc toho ovoce, abych necítila kynuté těsto. Jako dítě jsem měla různé chutě a nechtě, ale musela jsem jíst všechno. Špenát mně obracel žaludek, ovšem vařený zdravě, naučila jsem se ho jíst až ve školní jídelně. Byl to takový řídký kydanec, ale mně to chutnalo.
8. 8. 2009 08:46
Piprezajímavé jídlo(hlavně to těsto na "blbouny) a myslím že by ho papal i můj manžel,ovšem asi jako tvůj by k tomu musel mít kus masa,ale to nebude problém,vždy něco zbyde.Nafukuji oblíbené a zkusím nezapomenout(tedy jestli sním vše co budu vařit,budu jako přerostlý melounek)
6. 8. 2009 15:59
Jejda, Jani, já nějak myslela, že píšeš ty..Zmátlo mne, že si na ty pohlednice pamatuje..myslela jsem, že jsi je u mne viděla ty a že jsi je také měla ..úplně jsem se zapomněla podívat, kdo to píše ..tím se omlouvám Špagetce, že jsem ji přehlédla
6. 8. 2009 15:17
Pipre, sice spagetka není Jana, ale asi ti rozuměla Máš to moc hezé a moje slabá strana, tady ten druh vaření...Asi mi je příjdeš udělat
6. 8. 2009 13:36
Babenky ( ak vám to oslovenie nevadí ), v každom prípade je to pekné slovo - blbouni
6. 8. 2009 13:34
U nás - teď mluvím ne o Praze , ale o východních Čechách, se říká blbouni kynutým knedlíkům se sladkou náplní.
6. 8. 2009 13:31
Iljuso - vidíš jak nemá cenu se dohadovat o názvu jídla - víš čemu se zas u nás říká "blbouni"? - kynutým knedlíkům s borůvkama
6. 8. 2009 13:26
Terezko, také mám ráda staré recepty, které mnozí mladí vůbec neznají a které jsou i vzpomínkou na mé mládí Všímám si i v televizi, že se kuchaři k těm receptům začínají vracet a to je dobře
6. 8. 2009 13:25
já ti nevím holka - říkáme jim tak lééééta
6. 8. 2009 13:23
Teď jsem se pořádně koukla na obal a jsou to recepty a rok vydání je 1988
6. 8. 2009 13:22
Iljusa, to je od slova blbý?
6. 8. 2009 13:20
Pipre, ja viem, všimla som si, a som rada, že si ho vložila, lebo tie tvoje sú z varených zemiakov, také som ešte nerobila. Musím vyskúšať, ale určite budú dobré, také vecičky sú vždy chutné, máš bodíka, škoda, že sa dá dať len jeden. Mám rada recepty starých mám
6. 8. 2009 13:20
Jani,já si fakt nepamatuji, možná víc jak 20 let Jsou ze sady pohlednic pod názvem "Tradiční slovenská jídla"
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Bramborový bochníček
Přidáno před 2 hodinami
Křupavý hermelín
Přidáno před 2 hodinami
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 2 hodinami
Fit salát
Přidáno před 15 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 19 hodinami
Francouzský toust
Přidáno 24. 4. 2024 09:13
Právě bylo uvařeno:
Margot řezy (hrnečkové)
Hovez81 uvařil před 14 minutami
Špagety "Alfredo"
Valis uvařila před 15 minutami
Pórková polévka
Med.brejcha uvařila před 22 minutami
Česneková pasta nesterilovaná II.
Kamil@ uvařila před 1 hodinou
Jablečné muffinky s Margot čokoládou
Vitek2015 uvařila před 3 hodinami
Mug cake z ovesných vloček
Eviip uvařila před 4 hodinami
Kuřecí stehna pečená na houbové tarhoni v jednom pekáčku
Mirca1108 uvařila před 4 hodinami
Špekáčky - kečupáci
lenkavozihnojova uvařila před 5 hodinami
Frgálová buchta
lenkavozihnojova uvařila před 5 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
7 nejlepších receptů na oblíbená jídla s gnocchi. Co se k nim nejvíce hodí a jak je připravit
Brambory s vejci v hořčičné omáčce: Jednoduchý bezmasý a lehce pikantní oběd zachutná nejen vegetariánům
Kuřecí maso na kari s rýží a zeleninou: Šťavnaté a křehké kousky masa v indickém stylu mají příjemně pikantní chuť
Další recepty
Tématické fráze: gemerské koule gemerské gule cukrovi melounky gemerské knedlíky bramborove koule gemerské kuličky slovenské gule - koule bramborove koule cukrovi gemerské jiedla slovenské bramborové koule gule slovenske jidlo gremelské koule melounky-cukroví kynuté bramboračky koule gemerské gule recept gemelské koule gemeské koue bramborová koule cukroví gemerské gule-recepty gemerské gule recepty
Suroviny: brambory, slanina uzená, vejce, sádlo, mouka hrubá, cibule, pepř, sůl, majoránka, česnek, mouka hladká
Gemerské koule II.
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/32OR
19 názorů