Mátový sirup - vařený, sterilovaný

klukodvody Kuchař:

Doba přípravy: 8 hodin PT8H00M Nápoje 21 názorů

515
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Suroviny

1 litr máta(listy)
350 g cukru
600 ml vody
1 polévková lžíce kyseliny citronové
zelená potravinářská barva
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si litr mátových listů, pokud možno mladých a vypraných.

  2. Dáme do hrnce a přilijeme vodu. Přivedeme k varu a zvolna vaříme 1/2 hodiny.

  3. Přecedíme přes plátýnko (nejlepší jsou pleny, které se kdysi používaly) a po vychladnutí ještě mátu vymačkáme v té pleně nebo plátně.

  4. Přidáme cukr a kyselinu a za stálého míchání přivedeme k varu a k úplnému rozpuštění cukru.

  5. Pro hezkou barvu přidáme barvu. Opatrně. Nemá to být brčál, ale svěží zelená barva. Takhle to stačí tak na tři měsíce. Pro jistotu to ale ještě steriluji při 80 stupních 10 minut a skladuji do spotřebování ve špajzce a ne v lednici.

Poznámka

Z tohoto sirupu jde perfektně připravit i dětské !MOJITO! a s přidáním bílého rumu i dospělé.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 24 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Mátový sirup - vařený, sterilovaný

  • spagetka spagetka

    ramona79 - je to tolik, aby se ti to vešlo do litrové lahve, počítat listy samozřejmě nemusíš, jde o to, jak to tam apěchuješ, jak chceš mít sirup silný, množství se nedá přesně určit, ale v receptu je množství vody a cukru, takž množství máty je na tobě - osobně dávám radši víc než míň;-)

    Odpovědět

  • ramona79 ramona79

    litr matovych listu?:-O to je kolik?:-D nechci vypadat hloupě ale nerozumim tomu

    Odpovědět

  • Hella Hella

    Jahodo, v tomto případě je chuť máty tak silná, že přehluší i nepříjemnou chuť špetky potravinářského barviva. To se spíš podivuji chuťi těch nadšených obdivovatelů receptů různých příšerně barevných "marcipánů". Já neměla vhodné lahve, tak jsem dala do zavařovacích sklenic a v mikrovnce sterilovala 5 min. Až to budu používat, tak přeleju do lahve. A s tím vánočním dárkem je to skvělý nápad!

    Odpovědět

  • jahoda jahoda

    Taktéž vyzkoušeno a je to paráda;-):yes: Použila jsem skleničky, co jsem měla schované z nějakých dárečků a udělala jsem si již dárek vánoční pro rodinu. Jen jsem dala min. barviva, nemám to moc ráda, vždy to v potravinách cítím:-S Díky za recept;-):yes:13 + foto

    Odpovědět

  • Hella Hella

    Vyzkoušeno, uvařeno, vynikající! Takže + 12

    Odpovědět

  • hafikov hafikov

    Dělala jsem a chutná mi moc.přikládám fotečku.Jsou tam už jen 2 sklenice z posledního sběru máty.:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • tetaruza tetaruza

    :yes:už se na tom pracuje doufám že se mi povede díky za inspiraci:-K:-K:-D

    Odpovědět

  • Levik Levik

    Je to velice lákavé:-) uděluji bodík:yes:

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    :yes:Tak takové bylinkové recepty tady nemáme:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Josefe, neprovokuj. Já si snad i z toho Jablonce k vám dojedu :-!, to by zas takový problém nebyl, vlak mám skoro zadarmo a byl by to prima výlet. A ten pocit, že někdo může mátu rozdávat po hrstích :-*:-*:-D:-D

    Odpovědět

  • klukodvody klukodvody(autor receptu)

    No určitě ano,protože nevíme co s mátou.To už mám octy ,oleje,čaje a všechno možné.Dám vědět nebojte.:-D:-D:-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Josefe, paráda!..A když už budeš v té Horní Suché a takový kousek ode mne stejně jako od Jany R., nezbylo by něco málo máty i pro mne? :-)):-)):yes:+

    Odpovědět

  • klukodvody klukodvody(autor receptu)

  • spagetka spagetka

    klukodvody - v tom souhlasím - Josefův Důl a jih Moravy to je jak nebe a dudy :-D:-D:-D;-)

    Odpovědět

  • klukodvody klukodvody(autor receptu)

    Jano až pojedeme do Horní Suché,dám Ti vědět a mátu můžeme vzít sebou.:-D:-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo