Vepřová pečeně - opravdu skvělé!

BarborkaS. Kuchařka:

Doba přípravy: 15min. den před a další den 35min. + 3hod. pečení PT51H50M PT3H00M PT0H50M 4-6 osob Vepřové maso 6 názorů

bohužel fotka jen z mobilu
58
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Suroviny

1 kg vepřové pečeně s kůží a bez kosti
300 g vepřové kostí (důležité na šťávu)
1/2 lžič. kmínu
1 lžič. sladké papriky
3 stroužky česneku
2 lžíce oleje
sůl
pepř
2 cibule
2 mrkve
1 celer
1 bobkový list
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do kůže uděláme nožem čtverečky, nasekáme kmín a česnek a smícháme s olejem a sladkou paprikou.

  2. Tím maso potřeme celé dokola, zabalíme do folie a necháme přes noc odležet v chladničce.

  3. Dobré 3 hodiny před stolováním vyhřejeme troubu na 250°C horkovzušnou na 220°C.

  4. Vepřovou pečeni vyndáme z folie a ze všech stran osolíme a opepříme. Dáme jí do většího pekáče kůží dolů a dáme do trouby úplně dolů a opečeme (kůže musí trochu povolit, změknout), pak opečeme i ze všech ostatních stran.

  5. Maso vyndáme z pekáče a do vypečeného tuku dáme osmažit kosti, pak k tomu přidáme pečeni zpět - kůží nahoru.

  6. Necháme péct 30 minut a občas polejeme maso výpekem.

  7. Mezitím oloupanou zeleninu pokrájíme na kostičky (cibuli, mrkev, celer a zbytek česneku).

  8. Troubu stáhneme na 180°C horkovzdušnou na 160°C, do pekáče dáme všechnu zeleninu a bobkový list.

  9. Na maso nalejeme trochu horké vody nebo piva (horké proto aby maso zbytečně nechladlo).

  10. Nyní pečeme ještě 1 - 1,5 hodiny, než je maso zvenku křupavé a uvnitř měkké. Občas podléváme popřípadě dolijeme vodu nebo pivo je to důležité, aby maso nebylo suché.

  11. A vžadném případě nepícháme do masa vidličkou nebo čímkoliv, jinak by vytekla všechna šťáva, proto maso otačíme obracečkou nebo vařečkou a zkoušíme jemným zmáčknutím, jestli teče krvavá "voda" je ještě potřeba dopéct. Jestli je maso příliš tuhé je přepečené. Maso musí být pružné a na povrchu křupavé.

  12. Pečeni vyjmeme a ve vypnuté troubě necháme výpek dojít, až zčervená. Scedíme do hrnce a případně trochu ještě povaříme, pak ochutíme a podáváme k pečeni.

Poznámka

Po neděli dodám fotky. Podáváme z bramborama na loupačku se sýrovou omáčkou a zeleninou (např. zelené fazolky se slaninou)

Výborné k posezení z přátely nebo pro slavnostní příležitosti. Voňavá pečeně uprostřed stolu má své kouzlo. A příprava složitá opravdu není jen časově náročná. Dobrou chuť!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky


Ohodnoťte recept: Vepřová pečeně - opravdu skvělé!

  • Sodovka Sodovka

    Barborko, za kvalitně napsaný recept posílám velký plusový bod. Napsat recept podle kterého dokáže uvařit i začínající kuchařinka je velké umění.:yes: Dobře upečená vepřová pečeně nemá chybu. :-p I když manžel má raději pořádně načesnekovaný pečený bůček nebo krkovičku.:-)):-D

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    vůbec nevadí, že jsou fotky takové - pečeně je u nás velmi oblíbená :yes:
    + bod

    Odpovědět

  • BarborkaS. BarborkaS.(autor receptu)

    Omlouvám za nekvalitní fotku, byl u nás takový frmol, že nebyl čas fotit. Ovšem chutnalo moc:-)

    Odpovědět

  • Gabina Gabina

  • Paprika Paprika

    Už jsem strašně zvědavá na fotky :-);-)

    Odpovědět

  • Drobek Drobek

    :-p Pokud máte teploměr, který se dá do masa zapíchnout, vnitřní teplota by měla být 70°C. Já vím, že se do masa nepíchá, ale tohle je prostě kompromis. A když si teplotu ověříte jen na konci pečení, píchnete svrchu, škoda zas není tak veliká.;-)
    Tady v americku se dají koupit, a mám jeden doma, dálkové teploměry. Do masa zapíchnete už před pečením sondu teploměru, tepluvdorný kablík má na konci měřič, a já, bez otvírání trouby vím jak jsme daleko s pečením.:-8
    Náramná věcička a pokud je to doma k dostání a stojí to přiměřeně, tedy o hodně míň než auto:-), doporučuju koupit.
    K receptu samozřejmě bod, protože to je klasika, která tu nebyla a zasluhuje ocenění.:yes:

    Odpovědět

1

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo