Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Podkrkonošské kyselo

Pro život v horách je nutné mít hodně síly a vydatný jídelníček. I proto na pravé podkrkonošské kyselo potřebujete chlebový kvásek. Tato sytá polévka s houbami byla velmi oblíbená u našich předků a v sychravém počasí si ji jistě zamilujete i vy.

Hodnocení receptu je 4,9 (18×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby namáčení kvásku

90 min (60 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby namáčení kvásku)

11. 12. 2009 09:48

Suroviny pro 4 porce

4 porce

Nutriční hodnoty

Energie3 480 kJ / 832 kcal
Bílkoviny44,98 g
Tuky67,67 g
Vláknina4,20 g
Cholesterol 1,32 g
Sodík 508 mg
Sůl1,05 g
Sacharidy9,80 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Chlebový kvásek prodávají v některých pekárnách (mazlavé těstíčko). Množství kvásku vlitého do polévky je pokaždé jiné, podle toho, jak nám vzejde. I kvásek, který se tváří, že nevzešel, funguje.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

janatka janatka

8. 2. 2024 11:26

Dnes z domácího kvásku. Máme moc rádi kyselo a už delší dobu jsem slibovala manželovi, že ho uvařím. Při dnešním rozjetí kvásku na chleba jsem ze zbytku uvařila kyselo. :yes::-) Já jsem přidala houby z mrazáku.

macmic

23. 4. 2020 11:04

Veliká dobrota, děláme u nás stejně co se pamatuji, jen jestě přidáváme brambory

mekkejla

21. 7. 2017 13:33

Dnes bylo k obědu a moc jsme si pochutnali :yes:

PAVLA

6. 7. 2013 09:22

Tohle je super jídlo naše rodina ho miluje je to jako polevka a omáčka najednou zasytí fakt super

Klariska Klariska

1. 2. 2011 21:00

Hm, kyselo bez brambor? Jako obměna dobrý nápad :yes::-K.

savlinka savlinka

14. 12. 2010 21:02

jo a já ten kvásek namáčím v mléce:yes::yes::yes::yes:

Krakonoš

12. 12. 2009 16:32

Martino, pak je to jasný a děkuji za vysvětlení, protože se nedivím, že v této oblasti mají temhle recept prakticky totožný všichni:-!:yes::yes: (a samozřejmě to platí pro všechny staré recepty v jakýchkoli oblastech. Jen mě udivilo, že jsi použila úplně jiný název, protože babička tomu musela říkat kyselo ;-)a asi se ti vyhledavač nechtělo použít;-), jen nevím, proč tu máte totožné recepty, ale to už je na vás.Jinak :yes::yes:

JanaDorazinova JanaDorazinova

12. 12. 2009 15:52

Martino, nemusíš se omlouvat a dfíky za recept!!;-)

MartinaB

12. 12. 2009 15:22

No jo,tak je to tedy asi kyselo,všichni mi to prosím odpustíte,že;-).Zmotala jsem to:-8 Já ten recept mám od babičky z Lomnice nad Popelkou.To jen pro neregistrovaného z Krkonoš, nic jsem neopsala, fakt to doma vaříme od nepaměti.

savlinka savlinka

11. 12. 2009 20:28

JSEM z KRKONOŠ,TAK PROTO TO VÍM NA STO PRO,KULAJDA je z JČ...SMETANOVÁ A KOPREM,TU VAŘÍM TAKÉ

KVÁSEK SE DÁ KOUPIT MÁME HO I V NAŠEM OBCHODĚ A NEBO I SUŠENÝ

savlinka savlinka

11. 12. 2009 20:26

TAK TOTO NENÍ KULAJDA ALE KYSELO!!!!!!!!!!:-))

drahulin drahulin

11. 12. 2009 17:06

Jak píše CATHLEN,já dělám kulajdu(teda aspoň jí tak doma říkáme)smetanovou s bramborem a koprem.A dávám do ní houby.

Krakonoš

11. 12. 2009 13:46

Autorka jen opsala a pozměnila slovosled u http://www.toprecepty.cz/recept/2993-kyselo/ - protože to je opravdu kyselo, které děláme v Krkonoších. S nějakou kulajdou bys nás tady na horách absolutně neuspěla. Netvrdím, že kulajda není dobrá,naopak, ale tohle je kyselo a má zpotvořený název. Od čeho máte vyhledavač podobných receptů? Navíc v tom recept, co jsem našel je i výroba kvásku, takže autorka si moc práce nedala :-((:no:

yanull yanull

11. 12. 2009 12:35

A nebo tento způsob. Dávám to do komentářů záměrně, aby to nemusel dooga a ostatní hledat jinde.
KVÁSEK Z CELOZRNNÉ ŽITNÉ MOUKY

Potřebujeme asi 500 g jemně mleté žitné mouky celozrnné, vodu a vysokou keramickou nádobu alespoň na 3 litry, misku pod džbán, dřevěnou vařečku a čistou utěrku.

1. den: Do nádoby dáme 200 g jemně mleté žitné mouky a 1/4 l vlažné vody. Zamícháme, přikryjeme a necháme stát při pokojové teplotě.

2. den: Přimícháme 100 g jemně mleté žitné mouky, přídáme 1/4 l vody, přikryjeme a znovu necháme stát.

3. den: Opět přimícháme 100 g jemně mleté žitné mouky a 1/8 l vody, přikryjeme utěrkou a necháme stát.

4. den: Přimícháme 100 g jemně mleté žitné mouky celozrnné a 1/8 l vody, přikryjeme a necháme stát 24 hodin při pokojové teplotě.

Po uplynutí čtyř dnů by měl mít kvásek již svou charakteristickou kyselou vůní, konzistenci měkkého těsta a o jeho kvalitě svědčí i to, že se kolem nádoby slétají octové mušky (Nádoba musí být opravdu vysoká, protože někdy kvásek pořádně vypění.)


KVÁSEK Z CHLEBOVÉHO TĚSTA S KOUSKEM DROŽDÍ

Rozpis: 200 g pšeničné nebo žitné mouky celozrnné nebo jejich směs, voda, 50 g droždí

Postup: Z mouky a vody uhněteme těsto podobné chlebovému. Utvoříme bochníček, na povrchu ho posypeme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme den, dva při pokojové teplotě. Je-li bochníček popraskaný, nastaly v něm již kvasné pochody: Pokud tomu tak není, promísíme znovu a necháme ještě den, dva odpočívat a pro lepší efekt můžeme k těstu přidat asi 5 g droždí, opět promísíme a těsto použijeme k výrobě chleba.
Bochníček rozpustíme ve vlažné vodě a kvásek použijeme k přípravě těsta. Těsto s takovým kváskem necháme kynout déle (asi 6 až 12 hodin).

zizala zizala (moderátorka)

11. 12. 2009 12:34

Někteří zase říkají naší kulajdě kyselo, protože má nakyslou chuť. Je v tom zmatek:-O:-)

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: kyselo kyselo z kvásku kyselo recept recept na kyselo krkonošské kyselo s houbami recept kyselo kvásek na kyselo chlebový kvásek na kyselo polévka z kvásku polevka z chleboveho kvasku kyselo bez kvásku těsto na kyselo kyselo z chlebového kvásku kvásek do kysela podkrkonošké kyselo recepty kyselo chlebový kvásek hoby naší doby recepty kulajda z kvásku podkrkonožské kyselo

Suroviny: kvásek chlebový, voda, vejce, houby sušené, cibule, sádlo, kmín celý, sůl, pepř mletý, voda

TopRecepty.cz

Podkrkonošské kyselo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QnX9