Karamelové zelí
Příjemně nasládlé karamelizované zelí se skvěle hodí k jakékoli pečínce a knedlíku a jeho příprava není až tak složitá, jak se možná může zdát. Připravíme ho jak z hlávkového, tak z kysaného zelí.
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Dělám tak i zelí z cukety, jen ji předtím nechám vypotit, aby v ní nebylo tolik vody.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
30. 5. 2023 13:34
Zatím jsem zelí vařila vždy jen hlávkové a nebo kysané. Dnes jsem zkusila karamelové kedlubnové a skvělá záležitost
12. 2. 2023 13:55
výborné zelí, jiné už nedělám
11. 4. 2013 13:13
Mentor: Je to právě o tom, že tyto pojmy si žádná kuchařka neplete. Nejde o hrubou nepřesnost, ale zavedenou terminologii. Hlávkové - čerstvé, kysané - jakékoli kysané (ve sklenici, v sáčku, doma ze sudu), sterilované - sterilované, nekysané. O marinovaném zde žádná zmínka není. Rozumím sice vašemu komentáři, ale každá hospodyňka zase rozumí tomuto rozlišení.
11. 4. 2013 10:49
Zarážejí mne časté hrubé nepřesnosti v receptech. Zde je v surovinách uvedeno zelí
hlávkové (tedy míněno čerstvé), kysané nebo marinované. To se přece nevylučuje , respektive to může být jedno a totéž. Kysané zelí může být čerstvě vykvašené nebo pro delší trvanlivost sterilované (ve sklenicích nebo v zatavených sáčcích). Ta třetí varianta je zřejmě míněno zelí m a r i n o v a n é, které se běžně koupí sterilované. Nepleťme si tedy pojmy. Sterilování je jedna z forem konzervace(uchovávání), a zelí předtím může být upraveno tak či onak, v našem případě kvašením či marinováním.
hlávkové (tedy míněno čerstvé), kysané nebo marinované. To se přece nevylučuje , respektive to může být jedno a totéž. Kysané zelí může být čerstvě vykvašené nebo pro delší trvanlivost sterilované (ve sklenicích nebo v zatavených sáčcích). Ta třetí varianta je zřejmě míněno zelí m a r i n o v a n é, které se běžně koupí sterilované. Nepleťme si tedy pojmy. Sterilování je jedna z forem konzervace(uchovávání), a zelí předtím může být upraveno tak či onak, v našem případě kvašením či marinováním.
23. 9. 2012 19:21
Karamelové zelí mě naučila tchýně je to maďarský recept a moc dobrý, jiné nedělám. Mám trošku jiný recept. Do kastrulku dám dvě lžíce cukru ,udělám tmavý karamel barvy lesního medu ,potom přidám olej nebo sádlo a nakrájenou cibuli.Chviličku osmahnu /musí se to hlídat/ a přidávám postupně nakrouhané zelí asi kilo.Když se trošku zmenší objem zelí přidám 2 lžíce octu ,kmín asi 1 lžíci a sul dle chuti. Ochutnám asi za dvacet minut a když je potřeba něco přidat tak podle chuti přidám.Muže se přidat i voda jestli se ze zelí dost vody neuvolní .Dusit do měkka.
16. 9. 2012 15:59
rebeka:Nadi, jsem ráda, že jste si pochutnali, Tvá kachýnka pro změnu chutě mé dráždí, mlaskám já tu také, leč pouze virtuálně
16. 9. 2012 13:28
Janulko, dnes jsem podle tvéhu receptu tvořila a zelí karamelové vařila.. je to bašta, to ti říkám, bodíčka ti ráda přidám taky foto jsem si dovolila přidati, teď mohu si jen mlaskati.. díky ti
27. 5. 2011 17:42
teď jsem si všimla tohoto receptu, miluju karamelové zelí, i když ho dělávám jen z čerstvého zelí, trošku jinak - nepodlévám a peču v troubě v nepřilnavém kastrole, pod pokličkou až zkaramelizuje - dovoluji si přidat fotku ale je trošku malá, je taková staršího data
27. 5. 2011 17:38
Bohužel jsem doma neměla slaninu, ale i tak mňamka! Příště vyzkouším i se slaninkou... Bodík letí, děkuji
2. 2. 2010 14:30
Spuname, tetelím se, když si podle mého receptu někdo uvaří a navíc, když si ještě pochutná, tak jsem už celá blažená, Totéž platí i pro Irenku
15. 1. 2010 23:42
Vyzkoušeno, výborné, dávám a foto
30. 12. 2009 14:46
Už jsem zkoušela zelí na všemožné způsoby, ale tento recept skončil v mých oblíbených, dělala jsem ho dnes a móóc nám chutnalo,zahustila jsem syrovým,nastrouhaným bramborem.Super, dávám bodík.
28. 12. 2009 11:49
Ani jsem netušila, kolik kladných ohlasů bude na zelí, když je tady tolik krásných dobrot. Ale je vidět, že si naší klasiky vážíme a mezi námi, uvařit dobré zelí, v tom je také trošku alychmie Názory se různí, četla jsem také hodně návodů, někdo radil jen nechat přejít varem, hned odstavit a nechat dojít, někdo rád zelí takové měkké a pleskavé, zkrátka každý, kdo ho dělá, dá do toho vaření kousek své chuti i fantazie a to je dobře. Já karamelizuji stejným způsobem i základ pod svíčkovou, jen k základu přidávám rovnou lžíci octu a zelí dochucuji octem až nakonec. Když vám bude tato úprava zelí chutnat, budu ráda, když ne, vrátite se k tomu, co máte osvědčené a vo tom to je
28. 12. 2009 08:47
Jani . Já jsem na ty diety(kachna,bůček apod.) a k tomu zelíčko. Tohle je opravdu moc dobrý nápad. Děláme kuře na zelí, kde je taky uzená slanina a je to fantastické. TOHLE BUDE LEPŠÍ.+bodík.
27. 12. 2009 21:10
Děkuji všem za bodíky, ať vám zelíčko chutná
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Perník s kokosem, ořechy a mandlemi
Přidáno před 6 hodinami
Maková náplň nastavená
Přidáno před 12 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Přidáno před 15 hodinami
Kuřecí játra s restovanou zeleninou a dipem
Přidáno před 15 hodinami
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 17 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 18 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Dietní pažitková omáčka s bramborovým základem
TondaJ uvařila před 4 hodinami
Vepřová panenka s vínem a medvědím česnekem
Tynushka12 uvařila před 5 hodinami
Polštářkový koláč
Fitulka uvařila před 5 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Janee uvařil před 5 hodinami
Škvarkovo-cibulový chléb
Dolucie uvařila před 5 hodinami
Slané tyčinky s Ementálem
olik16 uvařila před 8 hodinami
Tvarůžková směs na topinky
kulaslf uvařila před 8 hodinami
Turecké kynuté koláče
Tivkov369 uvařila před 10 hodinami
Koláč s ovocem a posypkou
Panova uvařila před 11 hodinami
Kuřecí maso na kořenové zelenině s rajčaty
Ivcatkoo uvařila před 12 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: zelí s karamelem cim zahustit zeli české zelí kysané zelí na karamelu kysané zelí s karamelem hlávkové zelí na karamelu karamelizované zelí hnědé zelí červené zelí s karamelem zelí hlávkové recept dušené zelí s karamelem karamelová cibule karamelová kapusta dušené zelí na karamelu jak zahustit zeli hlávkové zelí s karamelem karamelove hlavkove zeli červené zelí na karamelu karamelové červené zelí dušené sladké zelí
Suroviny: zelí hlávkové, cibule, olej, slanina uzená, kmín drcený, sůl, cukr krupice, ocet, jíška
Karamelové zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lxNr
32 názorů