Máslo dodává slaným i sladkým jídlům tu správnou chuť. Jak jej lze využít v kuchyni?
Máslo je jedním z nejstarších a nejběžnějších tuků používaných v kuchyni po celém světě. Má mnohostranné využití, neboť se hodí do sladké i slané kuchyně. Získává se oddělením tuku od mléčné složky mléka, což je obvykle dosaženo mechanickým stahováním mléka nebo smetany. A co složení? Máslo je bohatým zdrojem tuku a obsahuje vitamíny A, D a E.
Využití másla v kuchyni
Máslo se dá využít mnoha způsoby. Ve sladké kuchyni se používá především na pečení, a to buď do základu různých moučníků, do křupavé drobenky nebo jako součást krémů. Využívá se také k vymazání forem při pečení. Co se týče slané kuchyně, používá se k opékání (vajíček, zeleniny, masa, ryb), ke zjemnění omáček, přípravě jíšky apod.
Alternativy másla
Pro ty, kteří preferují alternativy k máslu z důvodu zdraví nebo dietních omezení, existují rostlinné tuky jako margarín nebo rostlinné máslo, které jsou vyrobeny z rostlinných olejů. Nebo pokud vám nedělá dobře laktóza, můžete si dopřát máslo bez laktózy.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Prsíčka s pórkem
Přidáno před 21 hodinami
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41
Tvarohovo-pudinkové pohárky s piškoty a meruňkami
Přidáno 26. 3. 2024 20:05
Velikonoční jidáše a vrkoč podle Petry Burianové
Přidáno 26. 3. 2024 16:04
Šlehaná vejce vařená ve formičkách
Přidáno 26. 3. 2024 13:25
Přečtěte si Zobrazit více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Jednoduché pohoštění na párty: Dortová lízátka pro malé, falešný tatarák pro velké
V Peru věští z brambor, v Irsku hází chlebem o zeď. Jak se slaví Silvestr ve světě?