Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mouka v hlavní roli: Nejhojněji používaná surovina doma i v potravinářském průmyslu

Mouka v hlavní roli: Nejhojněji používaná surovina doma i v potravinářském průmyslu

Mouka patří neodmyslitelně k základním surovinám, které má doma jistě každá hospodyňka. Neobejdou se bez ní naše oblíbené sladké ani slané pokrmy nebo třeba krásně vypečený a voňavý domácí chléb

Mouka jak ji neznáte

V dnešní moderní době se setkáváme i s novými typy mouky, jako je například mouka konopná, kaštanová nebo dýňová. Další netypické a zatím možná méně známé jsou mouky živočišného původu, vyráběné z vedlejších produktů, které vznikají při zpracovaní v masném průmyslu, například rybí nebo krevní mouka. Hitem poslední doby se stává tzv. jídlo budoucnosti: Hmyz, ze kterého se vyrábí taktéž mouka hmyzí.

Základní druhy mouky

Mouky, podle typu jemnosti rozmělnění zrn

  1. Hladká mouka,
  2. polohrubá mouka,
  3. hrubá mouka,
  4. krupice.

Mouky, podle typu použití zrn:

  1. Pšeničnou mouku,
  2. žitnou mouku,
  3. celozrnnou mouku,
  4. špaldovou mouku.

Mouky, bez přítomnosti lepku:

  1. Kukuřičná mouka,

  2. rýžová mouka,

  3. sojová mouka,

  4. kokosová nebo třeba mandlová mouka

 

Více

1 2 3 4

Další témata

Další recepty