Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Med je skvělý do čaje či na chleba, ale i třeba k pečení masa a cukroví

Med je skvělý do čaje či na chleba, ale i třeba k pečení masa a cukroví

Med je nejen sladkou pochoutkou, ale také cenným produktem přírody s mnoha využitími, a to nejen v kuchyni. Med je bohatý na cukry, zejména fruktózu a glukózu, ale obsahuje také malé množství vitamínů, minerálů a antioxidantů. Mimo to má med antibakteriální vlastnosti a je používán k léčbě různých onemocnění. Ačkoliv je med tradičně tekutý, může krystalizovat a ztvrdnout, což je přirozený proces - tomuto procesu pak z části brání tzv. pastování medu

Tradiční i netradiční druhy medu 

Med můžeme rozdělit do třech základních kategorií, a to na květový (řepkový, slunečnicový, lipový atd.), medovicový (lesní) a smíšený. Podle druhu má pak med specifickou chuť, barvu i vůni (avšak tak jako tak mají společnou základní chuť). "Med" se dá však vyrobit například i z rýmovníku, což je ideální při nachlazení. Dále můžete vyzkoušet med z jehličí, máty, pampelišek nebo sedmikrásek. Tady už se medy chuťově liší. 

Nejoblíbenější recepty s medem 

Co se týče využití v kuchyni, med se používá jak ve sladké (běžněji), tak i ve slané kuchyni.

  • Med je například typický pro litý perník i perníčky, medovník či medové cukroví,
  • dá se jen tak namazat na chléb s máslem,
  • používá se běžně jako náhrada bílého cukru
  • vyrábí se z něj marináda na králičí maso, kuře nebo žebra,
  • hojně se používá jako sladidlo do čaje

 

 

Více

1 2 3 5

Další témata

Další recepty