Řízek neodmyslitelně patří k naší kuchyni. Kdo by tuto křupavou pochoutku nemiloval?
Řízek je významnou součástí tradiční kuchyně a je oblíbený pro svou chřupavou kůrčičku a bohatou chuť masa. Řízek má kořeny v rakouské a české kuchyni, ale je oblíbený po celém světě. Slovo "řízek" pochází z německého slova "Schnitzel," což znamená "plátek." Snadno jej připravíte na pánvi, ale i zdravěji bez tuku v troubě nebo horkovzdušené fritéze.
Z jakého masa se připravuje řízek?
Tradičně se řízek připravuje z vepřového nebo kuřecího masa. Kuřecí řízek je obvykle lehčí a má méně tuku než vepřový řízek, což ho činí populární volbou pro ty, kteří preferují nižší obsah tuku v jídle. Řízek však můžete připravit i z hovězího (často spíše telecího) masa, případně z hub nebo zeleniny.
Jak vypadá řízek?
Variant na řízek existuje skutečně spoustu.
- Úplnou klasikou je trojobal, tedy obalení plátku masa v mouce, vajíčku a strouhance. Takto se připravuje i holandský řízek nebo cordon bleu.
- Místo trojobalu lze na obalení masa použít i těstíčko, navíc se jako řízek často označuje i přírodní plátek masa.
- Řízek se běžně podává s bramborovou přílohou, tedy klasickým vařenými či šťouchanými brambory, kaší, hranolkami nebo bramborovým salátem.
- Na talíři je ozdobený plátkem citronu, petrželkou nebo kapkou másla.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Francouzský toust
Přidáno před 7 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 8 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno 23. 4. 2024 11:41
Křupavé brambory
Přidáno 23. 4. 2024 08:35