Šlehačka je ideální k dochucení a ozdobení různých pokrmů a dezertů
Šlehačka je významnou součástí mnoha dezertů a pokrmů, které díky ní získávají na krémovosti a chuti. Je oblíbenou ingrediencí v kuchyni a umožňuje různorodé použití při vaření a pečení. Šlehačka je vyrobená z mléka nebo smetany, a to nejčastěji kravského původu. Obsah tuku v ní může být různý, obvykle se pohybuje od 30 do 40 % tuku.
Využití šlehačky v kuchyni
Šlehačka se používá k ozdobení a dochucení různých pokrmů a dezertů. Je obvykle sladká, ale lze ji také použít ve slaných pokrmech.
- Nejčastěji se šlehačka používá na zdobení dortů (často v kombinaci s mascarpone), palačinek, zmrzliny, ovocných salátů, muffinů a nápojů, jako je horká čokoláda nebo káva. Použít lze i již hotovou šlehačku ve spreji.
- Ve slané kuchyni se používá v různých omáčkách (svíčková, koprová, kuře na paprice atd.) nebo polévkách (například brokolicová, pórková či dýňová) pro zjemnění chuti a získání krémové konzistence.
Tip: Kromě tradiční šlehačky existují i další varianty, jako je šlehačka bez laktózy nebo rostlinná šlehačka vyrobená z kokosového mléka nebo sójové smetany.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 11 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 16 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 22 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 23 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
Přečtěte si Zobrazit více
Zdravé svačiny do dětské skupiny: Přibalte dětem špenátovou palačinku, zeleninový muffin nebo dýňový koláč
UHO, poháry z „mlíčňáku“, gothaj s cibulí nebo džus v plechovce aneb Co jsme jedli a pili za socialismu
Holka u plotny radí: Jak na třený biskupský chlebíček podle Marie-Janků Sandtnerové? Recept z roku 1936 nezklame