Knedlíky jsou základem tradiční české kuchyně. Na jaké způsoby je lze připravit?
Knedlíky mohou sloužit jako hlavní chod, příloha nebo dokonce dezert. Jejich všestrannost spočívá v tom, že mohou být slané i sladké a lze je kombinovat s mnoha různými ingrediencemi. Slané knedlíky často doprovázejí masové pokrmy a omáčky, zatímco sladké varianty mohou být posypány cukrem, mákem, strouhankou či perníkem, zalité máslem nebo podávané s tvarohem či ovocnými omáčkami.
Druhy knedlíků
Není knedlík jako knedlík. Každý z nich má totiž trochu jiné využití v kuchyni.
-
Houskové knedlíky patří mezi nejpopulárnější druhy knedlíků v české kuchyni. Jsou připraveny z rohlíků, mléka, vajec a často se podávají k omáčkám a masovým pokrmům, zejména ke guláši nebo vepřovému s knedlíkem a zelím.
-
Bramborové knedlíky se vyrábějí z bramborového těsta a často se plní například ovocem. Ze slaných variant jsou oblíbené knedlíky plněné uzeným, nebo jako příloha ke špenátu či třeba zelí.
-
Karlovarské knedlíky připravíte snadno a rychle. Základem jsou staré bílé rohlíky nebo housky. Podávají se k omáčkám, ke guláši či vepřovému se zelím.
-
Knedlíky z tvarohového těsta jsou na přípravu velmi jednoduché a používají se především k plnění ovocem. Oblíbené jsou především v letních měsících.
-
Kynuté knedlíky se nejčastěji plní ovocem. Další variantou jsou pak klasické kynuté knedlíky z hrubé mouky, které slouží jako příloha nejčastěji ke smetanovým omáčkám.
Příprava knedlíků
Knedlíky jsou tradiční součástí středoevropské kuchyně, a ačkoliv existuje mnoho různých druhů knedlíků, většina z nich má společné základní metody přípravy. Nejčastější metoda přípravy knedlíků je vaření ve vodě, v oblibě jsou také knedlíky v páře, které jsou nadýchanější. Méně tradiční a rychlejší je knedlík z mikrovlnky (spíše pro menší množství).
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Perník s kokosem, ořechy a mandlemi
Přidáno před 10 hodinami
Maková náplň nastavená
Přidáno před 16 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí játra s restovanou zeleninou a dipem
Přidáno před 19 hodinami
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 22 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Sušenky z ovesných vloček s borůvkami podle Josefa Maršálka jsou krásně vláčné a lákavá fialová poleva je snadná a rychlá
Císařský trhanec je obyčejný moučník, který milovala i císařovna Sissi. Podle receptu od Sandtnerky jej zvládnete raz dva
Manuál pečení cukroví: Jak používat pečicí papír, na kolik rozžhavit troubu a co s plechem?