Vánočka patří k symbolům našich Vánoc. Vše o sladkém pečivu z kynutého těsta
Vánočka je jedním ze symbolů českých Vánoc. Každá rodina má svůj recept nebo nějaký dobrý najdete v kuchařských knihách nebo na internetu. Spoustu receptů najdete také na webu Toprecepty.cz. Rady a tipy, jak připravit nejlépe těsto i jak vánočku zamotat. Nejčastěji se plete jako třípatrová z 8 či 9 pramenů z kynutého těsta s droždím. Každé patro má svou symboliku - voda, slunce, vzduch a země; rozum, vůli a cit a nakonec vědění a lásku.
Vánočka se peče už několik století, nejdříve v řemeslných dílnách caletníků, od 18. století se její pečení postupně přesunulo i do domácností.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramborový bochníček
Přidáno před 1 hodinou
Křupavý hermelín
Přidáno před 1 hodinou
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 1 hodinou
Fit salát
Přidáno před 14 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 18 hodinami
Francouzský toust
Přidáno 24. 4. 2024 09:13
Přečtěte si Zobrazit více
Odborník radí, jak na domácí ořechové máslo: Ořechy je potřeba předem správně opražit, aby pustily tuk
Královské chutě: Monacká kněžna Charlene drží dietu, při které si může dopřát dezerty i „fish and chips“, a přesto zůstane štíhlá
Zuppa di Farro: Italská zeleninová polévka zasytí díky jedné neobvyklé ingredienci. Víte, jaké?