Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kokosky jsou cukrovím oblíbeným pro svou strukturu a chuť, ale také protože jsou skvělou volbou pro využití přebytečných bílků z předchozího pečení. Přípravu však mohou zničit chyby, které se projeví nejen na chuti.

Jestliže si nepotrpíte na cukroví s různými krémy a přemrštěným zdobením, jsou pro vás kokosky tím pravým. Jejich příprava je velice snadná a chuť dokonalá i bez jakéhokoliv dodatečného zdobení. Mlsouni si je však mohou máčet v čokoládě.

Chyby při přípravě a pečení kokosek

Nelekejte se a nehledejte v pochybeních žádné složitosti či chytáky. Jde o klasické chyby převážně začátečníků, ovšem opakování je matkou moudrosti, no ne?

  1. Nedaří se vám ušlehat bílkový sníh? Je možné, že chyba je v čistotě. Sebemenší nečistota na míse či šlehacích metlách může ovlivnit vypracování sněhu.
  2. Bílkový sníh musí být tuhý, aby měly výsledné kokosky žádoucí tvar. Nesprávně vyšlehaný sníh zapříčiní, že kokosky vypadají podivně a mnohdy i nevábně.
  3. Zásadní chybou je přidání cukru do nevyšlehaných bílků. Pokud chcete docílit dokonalé struktury sněhu, přidávejte cukr až do vyšlehaných bílků.
  4. Věděli jste, že pro docílení správné struktury i vzhledu kokosek je potřeba sníh šlehat nad párou? Nelekejte se, jeho objem bude menší, ale to je žádoucí. Zvolte však mísu z materiálu, který vydrží vyšší teplotu - vyhněte se proto plastu.
  5. Finální teplota sněhu by měla být 45–50 °C, s jejímž ověřením vám pomůže kuchyňský teploměr. Pokud by teplota byla vyšší, sníh by se doslova uvařil.
  6. Stejně jako u ostatního cukroví a moučníků, i u kokosek je zásadní mít předem rozehřátou troubu na požadovanou teplotu. Řiďte se vybraným receptem.
  7. Kokosky se spíše suší než pečou, proto buďte obezřetní při nastavování teploty v troubě. Při příliš vysoké teplotě se přepečou - zhnědnou a ztvrdnou.
  8. Doba pobytu v troubě je u kokosek zhruba 20 minut. Hotové kokosky nelepí a jsou jemně narůžovělé, rozhodně ne hnědé.
  9. S horkými kokoskami nikdy nemanipulujte, rozpadly by se vám v prstech. Nechte je volně vychladnout na plechu a poté cukroví vhodně uskladněte.

Tip1: Z čerstvých vajec se sníh šlehá hůře než z vajec 3–4 dny starých. Pokud máte tedy vajíčka domácí, použijte ta starší, ať vám jde práce lépe od ruky.

Tip2: Máte raději vláčnější cukroví? Nebojte se do kokosek přidat tvaroh, máslo nebo sádlo. Budou nádherně jemné a šťavnaté.

Tip3: Aby kokosky získaly na vůni, můžete kokos před použitím krátce opražit (pozor, aby nezhnědl). Krásně se rozvoní. Další možností je také použití aromat.

Cukroví z bílků a kokosu je skvělé samostatně, kokosky však můžete namočit i do čokolády nebo dozdobit cukrářskými třpytkami. Ať se rozhodnete jakkoli, budou ze sváteční tabule mizet rychlostí blesku. Zkusíte kokosky podle videonávodu?

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli