Chyby při přípravě a pečení kokosek: Čistotu či nízkou teplotu není radno podcenit
Kokosky jsou cukrovím oblíbeným pro svou strukturu a chuť, ale také protože jsou skvělou volbou pro využití přebytečných bílků z předchozího pečení. Přípravu však mohou zničit chyby, které se projeví nejen na chuti.
Jestliže si nepotrpíte na cukroví s různými krémy a přemrštěným zdobením, jsou pro vás kokosky tím pravým. Jejich příprava je velice snadná a chuť dokonalá i bez jakéhokoliv dodatečného zdobení. Mlsouni si je však mohou máčet v čokoládě.
Mohlo by vás zajímat
Chyby při přípravě a pečení kokosek
Nelekejte se a nehledejte v pochybeních žádné složitosti či chytáky. Jde o klasické chyby převážně začátečníků, ovšem opakování je matkou moudrosti, no ne?
- Nedaří se vám ušlehat bílkový sníh? Je možné, že chyba je v čistotě. Sebemenší nečistota na míse či šlehacích metlách může ovlivnit vypracování sněhu.
- Bílkový sníh musí být tuhý, aby měly výsledné kokosky žádoucí tvar. Nesprávně vyšlehaný sníh zapříčiní, že kokosky vypadají podivně a mnohdy i nevábně.
- Zásadní chybou je přidání cukru do nevyšlehaných bílků. Pokud chcete docílit dokonalé struktury sněhu, přidávejte cukr až do vyšlehaných bílků.
- Věděli jste, že pro docílení správné struktury i vzhledu kokosek je potřeba sníh šlehat nad párou? Nelekejte se, jeho objem bude menší, ale to je žádoucí. Zvolte však mísu z materiálu, který vydrží vyšší teplotu - vyhněte se proto plastu.
- Finální teplota sněhu by měla být 45–50 °C, s jejímž ověřením vám pomůže kuchyňský teploměr. Pokud by teplota byla vyšší, sníh by se doslova uvařil.
- Stejně jako u ostatního cukroví a moučníků, i u kokosek je zásadní mít předem rozehřátou troubu na požadovanou teplotu. Řiďte se vybraným receptem.
- Kokosky se spíše suší než pečou, proto buďte obezřetní při nastavování teploty v troubě. Při příliš vysoké teplotě se přepečou - zhnědnou a ztvrdnou.
- Doba pobytu v troubě je u kokosek zhruba 20 minut. Hotové kokosky nelepí a jsou jemně narůžovělé, rozhodně ne hnědé.
- S horkými kokoskami nikdy nemanipulujte, rozpadly by se vám v prstech. Nechte je volně vychladnout na plechu a poté cukroví vhodně uskladněte.
Tip1: Z čerstvých vajec se sníh šlehá hůře než z vajec 3–4 dny starých. Pokud máte tedy vajíčka domácí, použijte ta starší, ať vám jde práce lépe od ruky.
Tip2: Máte raději vláčnější cukroví? Nebojte se do kokosek přidat tvaroh, máslo nebo sádlo. Budou nádherně jemné a šťavnaté.
Tip3: Aby kokosky získaly na vůni, můžete kokos před použitím krátce opražit (pozor, aby nezhnědl). Krásně se rozvoní. Další možností je také použití aromat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Cukroví z bílků a kokosu je skvělé samostatně, kokosky však můžete namočit i do čokolády nebo dozdobit cukrářskými třpytkami. Ať se rozhodnete jakkoli, budou ze sváteční tabule mizet rychlostí blesku. Zkusíte kokosky podle videonávodu?
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře