Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pestré využití citrónů v kuchyni. Od polevy až po citrónovou šťávu
Zdroj: Unsplash

Citróny jsou jedním z nejvýznamnějších zdrojů vitamínu C. Obsahují provitamín A, vitamíny skupiny B a z nerostných látek hlavně vápník a železo. Uplatní se v teplé i studené kuchyni. Citrónovou šťávu pijeme vždy zředěnou. Díky obsahu vitamínu C má její pravidelné pití dobrý vliv na naše zdraví.


Citróny v kuchyni

Citrónová šťáva se přidává do studených a horkých nápojů. Používá se do pečiva a na přípravu polev, slouží na dochucování jídel, hlavně salátových zálivek, omáček, rybích a masových pokrmů. Přebytek citrónové šťávy zamrazíme v malých formičkách na led, podle potřeby je pak odebíráme z mrazničky. Když vaříme květák a chceme, aby zůstal pěkně bílý, přidáme trochu citrónové šťávy. Stejně tak šťávu přidáváme, když strouháme jablka. Citrónová šťáva je dobrým bělícím a čistícím prostředkem při úklidu a domácích pracech. Hodí se na čištění vodovodních baterií, protože rozpouští vodní kámen. Citrónovou šťávu stačí nanést na vodovodní baterie a nechat chvíli působit, potom setřít.

Citrónová kůra

Citronovou kůru (i kandovanou) využijeme především při sladkém pečení. Vhodná je pouze kůra z chemicky neošetřených plodů. Proslazenou citrónovou kůrou se můžeme zásobit podle níže uvedeného receptu. Šroubovací skleničku s proslazenou kůrou uložíme do chladna. Výborně ochutí těsto na bábovku a na citrónovou babetku.

Další využití citrónové kůry

Ani kůru z citrónů, které jsou ošetřeny běžným způsobem, nemusíme vyhazovat. Slupky z omytého citrónu rozkrájíme na kousky a dáme je usušit na tácek k teplému radiátoru. Během sušení budou krásně vonět. Pěkně voní i slupky od mandarinek a pomerančů, dodají našemu domovu příjemnou vánoční atmosféru. Slupky po usušení přidáváme do vonných směsí, když je lehce pomačkáme, znovu se rozvoní. Když ze slupek před sušením vykrojíme malými vykrajovátky hvězdičky, vytvoříme si krásné drobnosti, které se hodí na zdobení svícnů a jiných vánočních dekorací.

Jak připravit citrónový cukr

Když plánujeme posypat některé moučníky cukrem, můžeme si ho dopředu "ochutit". Stačí dát do misky s cukrem omyté a osušené kousky kůry. Kromě kůry z citronu, můžeme použít kůru pomeranče nebo limetky. Kůru necháme v cukru dva až tři dny. Pak ji vyjmeme a cukr použijeme běžným způsobem např. na pocukrování bábovky. Bude mít příjemnou vůni po citrusech. Můžeme si připravit i cukr vanilkový.

Měsíčky s citrónovou polevou

Jedna z nejoblíbenějších sladkých dobrot s citrónovou polevou jsou citrónové měsíčky z kakaového těsta. Často je máme spojené s dětstvím, recepty na ně si předávaly už naše babičky. V některých rodinách se připravují nejen o Vánocích, ale i na další sváteční přílležitosti. Podle některých receptů se do těsta přidávají oříšky a čokoláda, jiné jsou jednodušší, ale vždy se tvary vykrajují až po upečení a polití citrónovou polevou

Moučníky s citrónovou chutí

Některé z těchto moučníků připravujeme při slavnostních příležitostech. Do těsta přidáváme citrónovou šťávu a kůru. Můžeme vyzkoušet jednoduchý citrónový koláč s pomerančovým přelivem. Francouzský citrónový koláč a dort z citrónové pěny jsou již na přípravu náročnější.

Zahřívací nápoje s citrónem

V zimě nás lákají zahřívací nápoje s citrónem a zázvorem. Aby citrón pustil lépe šťávu, "rozválíme" ho před rozkrojením za tlaku ruky na stole nebo ho na chvíli ponoříme do horké vody. Rozříznutý citrón uchováváme tak, že ho řeznou stranou položíme na malý talířek a uložíme do chladna.

Pomazánky dochucené citrónem

Pár kapek citrónu se hodí nejen k dochucení salátů, ale i do některých pomazánek. Citrónová šťáva pomazánky nejen dochutí, ale zároveň jim pomůže zachovat pěknou svěží barvu (např. mrkvová pomazánka). Podle níže uvedených receptů od našich uživatelů se citrónová šťáva přidává do česnekové pomazánky, do pomazánky z tofu a do rybičkové pomazánky. Plátkem citrónu zdobíme pečivo namazané tuňákovou pomazánkou. Když přidáme kousek čerstvé petrželové natě, bude pomazánka ještě lepší.

Citrón a ryby na talíři

Plátkem citrónu zdobíme a dochucujeme rybí pokrmy. Přidáme čerstvé bylinky a svěží zelená barva společně se žlutou barvou citrónu ještě umocní vzhled pěkně připraveného jídla. Místo plátku citrónu stačí použít několik kapek citrónové šťávy. 

 

Citrón a česnek - nové chutě pečeného masa

Příjemně kyselý citrón se používá k dochucení nejen ryb, ale i kuřecího nebo vepřového masa. K vyzkoušení máme další speciality, kde je chuť citrónu často spojena s použitím česneku. V některých receptech se citrón přidává již při pečení, v jiných se používá k dochucení až při servírování. 

Citrón používáme hlavně čerstvý, jeho použití je jednoduché a pohodlné. Použití octa k dokyselování je sice ještě rychlejší, ale citrón je pro naše zdraví vhodnější.

Sdílejte s přáteli

Vytisknout

Facebook

Messenger

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky