Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak uvařit čočku nakyselo. Příprava je jednoduchá a nezabere mnoho času
Zdroj: Top recepty

Čočka se v mnoha rodinách vaří jako tradiční novoroční jídlo. Její příprava je jednoduchá a nezabere mnoho času, což je příjemný odpočinek po náročnějším vaření během vánočních dnů.

Čočku nakyselo podáváme s vařeným vajíčkem nebo s volskými oky. Přidáme k ní kyselou okurku. Kdo chce, doplní čočku opečenou uzeninou.  

Jak vařit čočku

Čočku nejprve přebereme, aby v ní nebyly kamínky. Namáčení urychlí vaření a sníží problémy s nadýmáním. Proto pokud na nadýmání trpíme, před vařením čočku nejprve na několik hodin zalijeme vodou, pak vodu slijeme, čočku propláchneme a uvaříme ji v jiné vodě. Vaříme ji s několika bobkovými listy do změknutí. Proti nadýmání pomáhá i přidání majoránky nebo saturejky při vaření. Vaření je velmi rychlé. I bez namáčení stačí půl hodiny a máme hotovo. Už to čočku předurčuje k častému používání. K vaření můžeme použít pomalý hrnec, vaření sice bude trvat déle, ale čočku nebudeme muset hlídat a získá v něm ještě lepší chuť.

Čočka nakyselo

Tohle jídlo se tradičně vaří na Nový rok. Příprava je velmi jednoduchá. V jedné nádobě uvaříme čočku. V jiné na tuku osmahneme drobně nakrájenou cibulku, přidáme trochu hladké mouky a chvíli mícháme. Pak přidáme vodu a povaříme. Osolíme a podle chuti okyselíme - buď citrónovou šťávou nebo octem. Nakonec přidáme zvlášť uvařenou čočku a vše společně krátce provaříme. Pokrm podáváme s vejci a kyselými okurkami. Čočku ještě vylepšíme, když ji při podávání posypeme do zlatova osmahnutou jemně pokrájenou cibulkou. Kdo chce, zvlášť si opeče uzeninu a přidá ji na talíř. Při vaření čočky můžeme postupovat podle některého z receptů od našich uživatelů:

Pokrmy z čočky jsou výživné a přitom levné. Vaření je snadné, čočka se nemusí dlouho vařit a když se dobře připraví, pochutnáme si na ní - určitě se vyplatí zařadit ji do svého jídelníčku.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více