Jak nakrájet knedlíky, aby vypadaly co nejlépe? Můžeme použít kráječ i pevnou nit
Pěkně nadýchané knedlíky jsou chloubou každé kuchařky. Nestačí ale připravit dobré těsto a správně je uvařit, jejich lákavý vzhled na talíři závisí i na tom, jak je nakrájíme. Jak to tedy udělat, aby chutnaly a vypadaly co nejlépe?
Knedlíky vařené ve vodě a v páře
Při vaření ve vodě bývají knedlíky na povrchu mírně oslizlé. To už k tomuto způsobu přípravy patří - někdo to má dokonce rád a nejvíce mu chutnají patky. Kynuté knedlíky hned po vytažení z vody propícháme vidličkou, špejlí nebo jehlicí, aby utekla pára a knedlíky se nesrazily. Pokud ale máme u knedlíků raději pěkný pevný okraj, uvaříme je v páře. Nejjednodušší způsob, jak to udělat, je použít dostatečně velký pařník. Knedlíky, které se vaří v páře, během vaření neotáčíme a propichování po vytažení není nutné.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Krájení kráječem na knedlíky
Jakmile jsou houskové knedlíky uvařené, vytáhneme je a ještě za tepla rozkrájíme na pěkné plátky. Máme-li kráječ na knedlíky, použijeme ho. Plátky budou pěkně stejnoměrné a s kráječem je to záležitost chviličky. Při krájení postupujeme opatrně, abychom nepřetrhli strunu v kráječi. Při neopatrném a rychlém krájení se to může stát. V tom případě nemusíme hned kupovat nový kráječ - stačí pořídit náhradní strunu, kterou si do kráječe znovu navlékneme. Správné utažení nové struny je práce pro kutila.
Krájení pevnou nití
Pokud kráječ nemáme, nevadí. Ke krájení knedlíků za tepla použijeme pevnou nit, kterou podvlékneme pod knedlík a každý plátek "ukrojíme" utáhnutím nahoře překřížené nitě. Jde to snadno, ačkoliv již pomaleji než s kráječem, a musíme si dát záležet, aby plátky byly rovné a stejně velké. Plátky jsou vzhlednější než při krájení ostrým nožem. Populární je krájení knedlíků tenkým rybářským vlascem, na jehož konce přivážeme velké korálky nebo knoflíky. Po použití ho opláchneme a můžeme si ho v kuchyni zavěsit pro opakované použití.
Krájení bramborových knedlíků
I bramborové knedlíky nejrychleji nakrájíme kráječem na knedlíky. Další možností je použít nůž. Musí být dostatečně ostrý a velký. Plátky krájíme pomalu jako pilkou - velmi dobře poslouží nůž, který má zoubkované ostří. Mezi jednotlivými řezy nůž namáčíme do vlažné vody, aby se při krájení nelepil.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 3 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové kapsy plněné masovou směsí
Přidáno před 4 hodinami
Prsíčka s pórkem
Přidáno 27. 3. 2024 13:20
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Deset kroků k dokonalé velikonoční nádivce: Správnou chuť dá tučnější uzené, pečivo je lepší opečené a vejce se nepřidávají celá
Jaké knedlíky patří do české kuchyně. Jaká je jejich základní příprava
Komentáře