Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nepovedla se vám domácí majonéza? Zkuste ji podle našich rad, bude to pochoutka!
Zdroj: Toprecepty.cz

Domácí majonéza je studená omáčka, která skvěle spojí a doplní ingredience v salátech, pomazánkách a poslouží jako základ jiných studených omáček (tatarské, maltézské a dalších). Využijete ji také do některých speciálních těst.


Co patří do majonézy?

Na klasickou majonézu použijeme vždy co nejčerstvější vejce z prověřeného (zdravého) zdroje a v pokojové teplotě. Olej používáme chuťově neutrální (olivový se hodí jen na omáčku k pokrmu Vitello tonato) též v pokojové teplotě. Majonézu ochucujeme solí, pepřem, bylinkami, octem nebo citronovou šťávou, dijonskou nebo plnotučnou hořčicí apod.

Základní majonéza 

Do misky vložíme žloutek, mírně osolíme, třeme vařečkou nebo metličkou a pomalu po kapkách přidáváme olej. Vždy musíme předchozí olej důkladně zatřít, než přidáme další. Postupujeme opatrně a trpělivě. Až když začne majonéza houstnout, můžeme přidávat olej tenkým pramínkem po troškách. Mícháme, dokud není majonéza opravdu hustá. Pak ji okyselíme citronem nebo octem, čímž zřídne a znovu došleháme s olejem dohusta. Celkem na 1 žloutek upotřebíme necelé 2 dl oleje. Tato majonéza má krásně žlutou barvu.

Levná majonéza

Do kotlíku nebo misky rozklepneme celé vejce, osolíme a mírně okyselíme citronem nebo octem, šleháme metličkou a pomalu přidáváme olej jako u postupu výše. Přidáváme po troškách a šleháme, dokud majonéza nezhoustne. Této majonézy je větší množství.

Pokud chcete použít elektrický šlehač s metlami, zapněte ho jen na nejnižší rychlost, abyste do vajec nenahnali rychle mnoho vzduchu. Majonéza by pak klesla.

Blesková majonéza

Použijeme ponorný mixér a vysokou úzkou nádobu, která bývá u ponorného mixéru jako příslušenství. Do nádobky klepneme celé vejce, přidáme sůl, ocet a olej podle receptu naší uživatelky. Pak zanoříme mixér až ke dnu, zapneme a pomalým tahem vzhůru po stěně nám ihned vzniká majonéza. Je skvělá, hustá a trvanlivá. Zkuste.

Druhy majonézy

Majonézu můžeme vytvořit i z vařených žloutků, bez žloutků a dokonce zcela bez vajec. Zde se důsledně řiďte receptem.

 

Náprava sražené majonézy

Majonéza se srazí, když jsme příliš netrpěliví, nenecháme vejce a olej dost ohřát anebo spěcháme a oleje přidáme víc najednou nebo ho nedostatečně zašleháme.

V tom případě dáme do čisté misky nový žloutek, osolíme, mícháme a po kapkách zapracováváme olej. Když začne nová majonéza houstnout, místo oleje začneme po lžičkách zapracovávat sraženou majonézu.

Sdílejte s přáteli

Vytisknout

Facebook

Messenger

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky