Recepty na domácí zavařování
Zavařování a nakládání jsou nejlepší způsoby, jak můžeme oblíbeným potravinám prodloužit trvanlivost a dopřát si je kdykoliv během roku. Zavařovat se dají různé druhy ovoce, nejčastěji v podobě kompotů, marmelád, džemů či povidel. Z typické zeleniny lze jmenovat nakládané okurky, kečup a protlak, čalamádu, lečo nebo červenou řepu. Zavařit lze též maso, hotové pokrmy a polévky. Často využíváme i přísady jako cukr, ocet a koření, abychom prodloužili trvanlivost potravin a dosáhli specifické chuti a konzistence.
Nemáte-li hrnec na zavařování, můžete zavařovat i v troubě nebo myčce, ale musíte kontrolovat teplotu pomocí teploměru. Nejvhodnější jsou skleněné sklenice stejné nebo podobné velikosti. Důležité je dodržet doporučenou délku sterilizace, pokud ji přeženete, plody změknou, kratší doba zase způsobí, že nebudou dostatečně hotové.
Sklenice po zavařování necháme v pokojové teplotě pomalu vychladnout. Pak otočením zjistíme, zda pod víčky neprotékají. Pokud víčka netěsní, musíme sterilizaci opakovat. Uskladnění je nejlepší v chladných a temných místnostech, ve sklepě, spíži nebo v komoře. Zavařeniny by měly být přehledně rozloženy na policích, a uspořádány podle data zavařování a obsahu, aby se daly snadno kontrolovat.
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 5 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 8 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 11 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 14 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Buchtičky s krémem podle cukráře Josefa Maršálka: Recept na dokonale nadýchané těsto a krém vonící vanilkou a rumem
Tučný čtvrtek je tu: Oslavit jej můžete šťavnatým a křehoučkým bůčkem pečeným na zelí, chuť a vůni mu dodá pivo
Byliny v kuchyni: Máta je zázračným lékem na žaludek, ale pozor! Ne pro těhotné