Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá dokonalou žemlovku na plech. S tvarohem a rumem chutná božsky!
7. 10. 2022 Vaření
Obyčejné jídlo našich babiček může zazářit také jako parádní moučník, když si malinko pohrajeme s jeho přípravou a hezkým servírováním. Jak na to jsme se tentokrát zeptali šéfkuchaře a majitele restaurace Hliněná bašta, Hynka Vávry.
Dobrota ze zbytků
Starší rohlíky, okoralá jablíčka, zbylé vejce, trocha mléka a cukru. To byl zřejmě kdysi začátek dnes již slavného pokrmu, žemlovky. Na první dobrou to možná nezní jako výlet do gastronomického nebe, ale žemlovka může být fantastickým moučníkem, když se jí dá trocha péče. Ostatně, jídla ze zbytků pečiva mají svůj význam a dělají se po celém světě. Pečiva máme totiž tendenci nakopit více, než zvládneme spotřebovat, a tak často zbývá. Vyhodit je by ale byla škoda.
Právě z úsporných důvodů tak kdysi vznikly slavná česká česnečka s krutony z opečeného chleba, nádivka ze starších rohlíků, omeleta vylepšená chlebovými drobečky nebo v Anglii velmi oblíbený chlebový pudink. A všechna tato jídla se stala časem natolik oblíbená, že je mnohé restaurace začaly zařazovat na svá menu. Přesně jako to dělá i Hynek Vávra ve svém podniku Hliněná bašta. Ostatně, tradiční jídla tady umějí opravdu skvěle, vzpomeňme jen na náš předchozí článek o výtečném kuřeti na paprice:
Mohlo by vás zajímat
Nejlepší žemlovka s jablky a tvarohem
Na žemlovku na plech budete potřebovat: 2 kg jablek, 2 vánočky, 8 vajec, 500 gr plnotučného tvarohu v alobalu, rozinky a vlašské ořechy, strouhanku, máslo na vymazání, skořici, 300 g cukru krystal, rum dle chuti, 400 ml mléka a 250 ml šlehačky.
Vymažeme hlubší plech nebo pekáč máslem a vysypeme strouhankou. Do mísy vyklepneme vejce, přidáme mléko, lžičku skořice, trochu rumu a cukr (asi 1/3 z celkového množství), promícháme a necháme odpočinout. Vánočku nakrájíme na tenké plátky. Jablka oloupeme, odjadříme a také nakrájíme na plátky.
Spojíme metlou spolu tvaroh se šlehačkou a zbytkem cukru. Vánočku namočíme do směsi vajec a mléka a vrstvíme na plech s jablky, tvarohem, rozinkami a ořechy. Každou vrstvu lehce posypeme skořicí. Dáme péct na 160°C cca 20 minut. Dobré je nastavit 30% páry. Pokud nemáme páru, dáme na dno plechovou misku s vodou, aby se kůrka nahoře nevyšušila až moc.
Hotovou žemlovku poprášíme cukrem a podáváme. Můžeme přidat i vanilkovou zmrzlinu, nebo vanilkovou omáčku, na dozdobení pak plátky jablíček, nebo snítky máty.
Tipy šéfkuchaře Hynka:
- Skořici vždy dávám od oka, aby to mělo chuť. Do mléka třeba kávovou lžičku. Když se sype skořice na jednotlivé vrstvy, tak stačí jen lehce poprášit, ne to "zahnědit", spíš jen jako slabunký poprašek.
- Jablka krájíme na tenčí pláky proto, aby se nám to všechno hezky spojilo a nebortilo.
- Tvaroh bereme balený, například Choceňský balený v alobalu. Je tužší konzistence. Nebereme ve vaničkách ani v kyblících.
- Když se nakrájí čerstvá žemlovka, může se na talíři lehce zbortit. Pokud vám záleží na sevírování, upečte ji den předem, ztuhlá se krájí svěle, pak je dobré ji ohřát v troubě s párou. Takto připravená žemlovka má dokonalý tvar a drží si ho.
Podívejte se do naší galerie, jak to v restauraci vypadá a jaká jídla tam ještě vaří.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Šestá a poslední postní neděle, Květná, je i v kuchyni ve znamení pučících a mladých rostlin
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá vyhlášené kuře na paprice, a přidal i recept na bramborové nočky
Co se starým pečivem? Udělejte falešný parmazán, kávu nebo chlebovou polévku
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 13 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 15 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 16 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 17 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 18 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá dokonalou žemlovku na plech. S tvarohem a rumem chutná božsky!