Domácí rybí prsty jsou levnější a chutnější, než ty kupované. Křupavost jim dodá panko strouhanka nebo kukuřičné lupínky
18. 11. 2022 Životní styl
Děti obvykle rybám v jídelníčku nedávají mnoho šancí, kvůli křupavým rybím prstům však většinou udělají výjimku. Kupované polotovary sice vycházejí levněji, než samotné ryby, je to ale pouze tím, že obsahují někdy i pouhou čtvrtinu rybího masa. Zbytek tvoří mouka, škrob a další přísady, které z rybích prstů dělají více rostlinný výrobek.
Cena a kvalita rybích prstů
Ceny kupovaných polotovarů se značně liší, což je dáno především obsahem rybího masa. Podle časopisu dTest se množství masa pohybuje od 22 do 70 % a tato skutečnost se samozřejmě odráží také na ceně výrobku. Čím méně rybího masa, tím více mouky, škrobu, strouhanky a dalších přísad, také voda tvoří nezanedbatelnou část hmotnosti výrobku. Z toho vyplývá, že mleté rybí prsty obvykle obsahují méně masa, které je ve směsi nahrazeno, proto je mohou výrobci nabízet za nižší cenu.
Vyplatí se tedy domácí výroba rybích prstů finančně? Nejlevnější rybí prsty seženete v přepočtu na kilogram za přibližně 220 Kč, čemuž nelze konkurovat, chceme-li na výrobu použít čerstvou rybu. Kvalitnější výrobky s obsahem více než 60 % rybího masa však stojí kolem 500 Kč na kilogram a to už obrací kartu ve prospěch domácí výroby. Výběr druhu ryby je však pro ekonomiku rybích prstů klíčový.
Mohlo by vás zajímat
Druhy vhodné na rybí prsty
V mražených polotovarech najdete zpravidla aljašskou tresku, kterou ale u nás málokdy seženete v čerstvém stavu. Nejvhodnější na výrobu rybích prstů jsou ryby s bílým masem, není to ale žádným pravidlem. Chcete-li uspět i u náročnějších dětí, zároveň by ryba neměla obsahovat žádné kosti. Kritéria finanční výhodnosti, dostupnosti a minima kostí splňuje ze sladkovodních okoun, jeseter a sumec. Ve pstruhovi se po odstranění páteřní kosti mohou vyskytovat drobné měkké kostičky, proto je vhodnější na mleté rybí prsty, ve kterých se kostičky snadno rozmixují.
Rybí prsty z lososa jsou rovněž výborné, finančně se však nevyplatí. Jinak je tomu v případě ořezů z lososových filetů, které se dají sehnat v rybích prodejnách za zlomek ceny. Ty se mohou použít do mletých rybích prstů, třeba i v kombinaci s jiným druhem ryby.
Mohlo by vás zajímat
Recept na nemleté rybí prsty
Na 4 porce si nachystejte 800 g rybího filetu bez kůže, 2 vejce, hladkou mouku, strouhanku, sůl, pepř, ½ lžičky sladké papriky a olej na smažení. Pro krásně křupavé rybí prsty je dobré použít panko strouhanku, nebo smíchat klasickou strouhanku s nadrcenými kukuřičnými lupínky. Jak na to?
Rybu omyjte, důkladně osušte a nakrájejte na proužky asi 3 cm silné. Osolte, opepřete a obalte v mouce smíchané se sladkou paprikou, rozšlehaných vejcích a strouhance. Rybí prsty osmažte ze všech stran na rozehřátém oleji dozlatova a odložte na papírový ubrousek, který vysaje přebytečný tuk.
Recept na mleté rybí prsty
Mleté rybí prsty jsou na přípravu mírně složitější, na druhou stranu jde o levnější variantu, neboť ušetříte na rybě. Na 4 porce budete potřebovat 400 g rybího masa bez kůže, 100 ml mléka, 2 brambory, 1 lžíci petrželky, 2 vejce, strouhanku, sůl, pepř a olej na smažení. Jak na to?
Brambory uvařte v osolené vodě doměkka a nechte vychladnout. Rybí filet osolte, opepřete a na troše oleje zprudka krátce opečte z obou stran. Zmírněte teplotu a zalijte mlékem. Poduste asi 5 minut. Rybu i se zbylým mlékem dejte do mísy a rozmačkejte vidličkou. Hrozí-li, že se v ní nachází drobné kostičky, použijte tyčový mixér. S tím však opatrně, aby z rybího masa nebyla kaše, ale zůstaly v ní menší kousky. K rybě přidejte rozmačkané brambory, vejce, 1 lžíci strouhanky a petrželku. Těsto by nemělo být lepivé a musí se dát tvarovat. Není-li tomu tak, přidejte ještě trochu strouhanky. Z hmoty tvořte rybí prsty, které obalte ve strouhance a smažte na rozehřátém oleji ze všech stran dozlatova.
Zdravější varianta mletých i nemletých rybích prstů se připravuje v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem, který potřete trochou oleje a rovněž vrchní část rybích prstů pokapejte olejem. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15 minut.
Jako příloha se hodí vařené brambory a smetanový či jogurtový dip s koprem, který se k rybě skvěle hodí.
Zdroje informací:
dtest.cz
![]()
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Květákový steak
Přidáno před 4 hodinami
Pudinková buchta II
Přidáno před 6 hodinami
Vaječný řízek s brambory
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí stehýnka pečená s brambory a mrkví
Přidáno před 12 hodinami
Houbová smaženice podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 12 hodinami
Cizrnovo-rajčatový humus
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více