Cibulové placky „cibuláčky“: Na křupavé placičky stačí jen pár ingrediencí, výraznou chuť cibule zjemní sýr a voňavé bylinky
24. 10. 2023 Vaření
Cibulová placky zvané cibuláčky jasně říkají, co je jejich hlavní surovinou. Tuto dobrotu si oblíbí nejen milovníci cibule, zachutná i dalším strávníkům. Vynikající jsou k masu, ale i jako svačina nebo chuťovka k pivu nebo vínu.
Jak využít cibuli
Cibule patří mezi základní suroviny, které máme obvykle doma. Chybí v málokterém jídle, ale většinou nebývá hlavní ingrediencí. Přidáváme ji jako základ do omáček, polévek, najdeme ji i v salátech, pomazánkách.
Ať už dáme cibuli do jakéhokoli pokrmu, musíme počítat s její ostrou chutí, a to obzvlášť v případě žluté kuchyňské cibule. Tepelnou úpravou se její chuť zjemní. Jemnější je šalotka, která obvykle má podlouhlý tvar a slupku zbarvenou do hnědočervena. Je typická svou jemnou a trochu nasládlou chutí. Má i mírně česnekové aroma a nenadýmá. Červená cibule má sladkou a jemně mléčnou chuť a ideální je do studené kuchyně.
Hlavní roli hraje cibule třeba v polévce cibulačce, ale také cibulových plackách.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na cibuláčky
Cibulové placky se dají připravit z mouky, vody a cibule, ale pestřejší chuťový zážitek nabízejí placky provoněné bylinkami. Sáhnout můžeme po sušeném tymiánu, rozmarýnu, oreganu, čerstvé pažitce, placky hezky dochutí i sušený česnek. Nesmí chybět ani pepř a sůl. Kromě toho využijeme šunku, vajíčko, hladkou mouku, mléko a tvrdý sýr. Můžeme zvolit eidam, ale také chuťově výraznější druhy sýru (čedar, parmazán). Abychom si jídlo hezky vychutnali, je lepší cibuli, šunku a sýr nakrájet/nastrouhat nadrobno. Místo mléka je možné použít bílý jogurt, případně zakysanou smetanu.
Příprava je jednoduchá a rychlá. Cibulové placky budou hotové do čtvrt hodiny.
Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…
Jak připravit cibuláčky
Na 3-4 placičky si připravte: 1 větší cibuli, 100 g šunky, 50 g sýru, 100 g hladké mouky, 1 vejce, 100 ml mléka, lžičku sušeného česneku, tymián, pažitku, pepř, sůl a olej na smažení.
Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte ji hodně nadrobno a dejte do misky. Nadrobno nakrájejte i šunku a sýr nastrouhejte. Šunku, sýr, mouku a koření přidejte do misky. Rozklepněte vejce a nalijte mléko. Důkladně vymíchejte těsto.
Rozehřejte si pánvičku s olejem a lžící dávejte těsto na pánvičku a vytvářejte placičky. Když jsou tenčí, krásně křupají. Osmažte je z obou stran dozlatova.
Náš tip: Připravte si cibulové placky podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidl končí s levnými bedýnkami! Víme, co je nahradí a jak a kde ještě ušetříte až 70 % z ceny potravin
Obchodní řetězce se staví do čela zachování… Číst více
Dejvická 34: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné restauraci? Předkrm za čtyři stovky, dokonalé rizoto i drobné chybičky obsluhy
Pokud také sledujete nový pořad Pohlreichův… Číst více
Den burrita
Mexická kuchyně je známá svou barevností, exotickými chuťovými kombinacemi a množstvím voňavého místního koření. To vše se spojuje i v tomto… Číst více
Desatero rad na téma křepelčí vajíčka: Poradíme s přípravou těchto malých vajec plných vitamínů
Křepelčí vajíčka jsou chutí velmi podobná těm slepičím. Velikostí jsou sice třetinová, nicméně obsahují dvojnásobné množství vitamínů a živin, tolik… Číst více
Oblíbenou a lahodnou panna cottu s námi zvládnete snadno. Poradíme, jak na to
Co potřebujete na panna cottu Příprava tohoto dezertu předpokládá práci s želatinou. S námi to ale zvládnete, i když zatím nemáte s želatinou… Číst více
Kalorie ze svíčkové spálíte během tříhodinové procházky. Řízek se salátem „vychodíte“ za 7 hodin, kousek sushi za 5 minut
Když si zajdeme na oběd, nepřemýšlíme nad tím, že… Číst více
Jak chutnají nejdivnější jídla světa? Hořko na patře, odér čpavku, to je žralok po islandsku
Říká se jiný kraj, jiný mrav… a k tomu by se dalo… Číst více
Dock House: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné „stejkárně“? Uzená bramborová kaše a nejlepší tatarák ve střední Evropě
Čtvrtý díl Pohlreichova souboje restaurací má… Číst více
Ochladit se v horku můžete několika způsoby nebo ještě lépe jejich kombinací
Teplé počasí se nepříznivě podepisuje na trávení. Hlavně velké dávky ovoce a zeleniny mají tendenci proběhnout tělem velmi rychle, a tudíž bez užitku… Číst více
Limonáda z čerstvého ovoce je hitem léta! Máme pro vás tipy, jak ji jednoduše připravit doma
Existuje velké množství receptů na domácí limonádu. Vybírat můžete z klasických ovocných limonád, jako jsou jahodové, bezové, malinové či citronové.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Farmu založili na odpadu z lesa. Dnes pěstují delikátní houby a dodávají je do obchodů i špičkových restaurací
Celerový salát na chlebíčky: Celerem rozhodně nešetřete, chuť kromě majonézy a cibule doladí ještě jedna ingredience
Celine Dion ujíždí na arašídovém másle, miluje croissanty a nemá problém dát si párek v rohlíku nebo hranolky s kečupem
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Květákový steak
Přidáno před 5 hodinami
Pudinková buchta II
Přidáno před 7 hodinami
Vaječný řízek s brambory
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí stehýnka pečená s brambory a mrkví
Přidáno před 13 hodinami
Houbová smaženice podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 14 hodinami
Cizrnovo-rajčatový humus
Přidáno před 14 hodinami