Gastro glosa: Kuchařka pro dceru končí, ale prosím, milá Florentýno, nepřestávej recepty psát...
9. 5. 2024 Rozhovory a reportáže
Blog Kuchařka pro dceru po 10 letech končí. Jana Florentýna Pišová (dříve Zatloukalová) oznámila, že ze zdravotních důvodů už dál o jídle psát nebude. Já jsem tuhle zprávu objevila předevčírem, článek na webu jsem si přečetla včera. A málem jsem to obrečela. Nejen proto, že Florentýnu, neboli Flo, dlouho sleduji, ale protože nás ještě něco spojuje. Jen Flo o tom neví... Tak jsem se rozhodla napsat jí otevřený dopis.
Otevřený dopis pro Flo
Milá Flo,
nevím přesně, kdy jsem tě začala sledovat, ale je to tak dlouho, že si tě dokonce pamatuju ještě takovou, jako jsi na úvodní fotce našeho článku, i když máš už dlouho vlasy v tónech fialky a jsi i díky tomu nezaměnitelná.
Podle tvých propracovaných návodů dělám mimo jiné vejce do skla, lečo par excellence nebo hummus. Všechny recepty fungují dokonale a i to je důvod, proč jsem se na tvé stránky vždycky ráda vracela.
Pro tu jistotu, že ty to budeš mít správně. Nevadí mi dlouhé recepty, mám ráda dokonale propracované postupy a baví mě o jídle přemýšlet. A to všechno jsem u tebe vždycky nacházela.
Doma mám jen jednu z tvých kuchařských knih, a to Hovory s řezníkem. Knížka je už trochu upatlaná, to se na mě, prosím, nezlob, já vím, že to vepřové v mrkvi, petrželové brambory nebo jarní kuřátka pečená naplocho bych dávno měla umět zpaměti. Dělala jsem to přece tolikrát!
Ale stejně jako i u jiných tvých receptů, raději se tam vždycky znova alespoň mrknu. Ve věnování na první stránce "hovorů" je napsáno, že nejlepší recept je hlad. A ten já teď budu asi mít. Po tvém psaní o jídle, po tvých receptech (i když to škrábání paprik do leča je teda mor) a po té jistotě, která mě vracela na Kuchařku pro dceru jako domů.
Je mi líto, co tě potkalo. Tak trochu to znám. Ale opravdu jen trochu. Naší dceři Aničce zjistili celiakii před dvěma lety. Před pár měsíci jsem o tom, na webu Toprecepty.cz, začala psát mikro blog. Bez lepku žijeme doma skoro pořád skoro všichni už skoro dva roky. Pořád se učíme, ale zvykli jsme si.
Nemáme to tak svízelné jako ty, naše Áňa, na rozdíl od tebe, může mléčné výrobky, nemá zanedbané astma a její prací není psát o jídle, je to zatím školačka. Tím se ledacos zjednodušuje. A víš co? Některá jídla i pro ni vařím pořád podle tebe. Třeba to lečo nebo jarní kuřátka s vůní česneku a citronu. Já vím, že receptů je všude spousta, ostatně i na webu, kde pracuji, jich máme doslova desetitisíce.
Ale kuchařek jako jsi ty moc není. Tak tě chci jen poprosit, pokud to aspoň trochu jde - nepřestávej psát. A kdybys někdy hledala důvod, vzpomeň si na nás. Dvě holky v Řevnicích na tvé recepty nikdy nepřestanou čekat.
S láskou,
Hanka
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Domácí hrníčkový perník: Vláčný a voňavý je díky vlašským ořechům i koření. Jednoduchý moučník je brzy na stole
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 14 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 16 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 17 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 18 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 19 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
20 rychlých a chutných receptů, ve kterých hrají hlavní roli gnocchi
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Jak připravit gnocchi. Bramborové italské nočky jsou jemné, chutné a rychle uvařené. Poradíme nejlepší recepty