Znáte "kolínkoto"? Jemně pikantní a worchesterskou omáčkou ochucený pokrm z kolínek à la rizoto je jednoduchý a rychlý
14. 5. 2024 Vaření
Jednoduchý a rychlý pokrm je variantou rizota. Kolínkoto z těstovin skvěle chutná a potěší, když spěcháte. Syté jídlo je hotové během pár minut a zvládne ho připravit každý.
Rizoto a podobné varianty
Rizoto připravujeme z rýže, ale lidská nápaditost nabízí i různé verze, ve kterých hrají hlavní roli jiné ingredience. Variantami jsou pak kroupy aneb krupoto, ale také kolínka a kolínkoto.
Je jednoduché, rychlé a překvapivě dobré. Na jídlo z těstovin připravovaných podobně jako rizoto jsou ideální právě kolínka, můžeme využít ale i třeba vrtule. Výhodou kolínkota je to, že výborně chutná nejen čerstvé, ale i ohřáté, třeba druhý den.
Mohlo by vás zajímat
Ochucení kolínkota
V těstovinové verzi, kterou nabízíme níže, se využívá worchester. Worcesterská omáčka je původně anglické tmavé tekuté koření s typickým mírně nakyslým aroma, které doplňuje mírná sladkost a slanost. Jejím základem je fermentovaná sója a směs, která nemá pevnou recepturu, dále obsahuje ocet, melasu, česnek, zázvor, a ančovičky.
Pokud nemáme tuto omáčku rádi, můžeme využít sójovou omáčku. Podobnou službu udělá také libeček a produkty z něj, jako je pesto.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
![](https://static.toprecepty.cz/fotky/images/1/371-200-100.jpg)
Kolínkoto
Na čtyři porce si připravte: 500 g těstovin (kolínka, vřetena), 500 g kuřecího nebo libového vepřového masa, 500 g cibule (stejné váhy jako masa), olej, sůl, mletý pepř, worcestrovou omáčku a petrželovou nať.
Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Maso nakrájejte na drobné kousky, osolte ho a opepřete. Petrželovou nať nakrájejte nadrobno.
V pánvi rozpalte olej, a pak do něj vložte maso a nechte ho osmahnout. Když je téměř měkké, přidejte nakrájenou cibuli a dosmažte doměkka. Bohatě zastříkněte worcestrovou omáčkou a vmíchejte nasekanou petrželovou nať.
Zatímco se maso vaří, připravte si těstoviny, uvařte je v osolené vodě a sceďte je. Ještě horké je pak dobře promíchejte s masem.
Přichystat si můžete i kolínkoto s mletým masem.
Náš tip: Připravte si výborné kolínkoto podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
7 nejlepších receptů na pečenou husu. Připravte si s námi slavnostní oběd, netradičně i jaksepatří, se zelím a knedlíkem
Jisté je, že husu nepřipravujeme každý den k obědu. Husí maso si žádá dlouhou přípravu, jednoduché koření a trochu trpělivosti. Když toto vše… Číst více
Svatý Martin
Svatý Martin bývá uctíván jako ochránce a patron všech vojáků, jezdců, koní, hus a vinařů. Tento svátek je spojen s hodováním a patří k němu velké… Číst více
Oslavte Havelské posvícení ořechovými koláčky! Takové jste možná ještě nejedli!
Podzim je časem posvícení, veselic, tancovaček,… Číst více
Mistr studené kuchyně Vilém Vrabec: Poznejte životní dráhu kuchaře, který učil i Vlastu Buriana
V 19. století se vařilo podle Rettigové, za první… Číst více
12 receptů na nejoblíbenější sváteční pochoutky: Připravte si svatomartinské menu
S příchodem sv. Martina přichází sníh a zima, ale také období hodů. Hlavní roli ve svatomartinském menu hraje pečená husa se zelím a knedlíky,… Číst více
Jak upéct svatomartinskou husu? Poradíme, jak na to, aby chutnala jako od babičky
Prvním krokem k dokonalé pečínce je výběr masa. Mladší a menší husy mají daleko křehčí a jemnější maso. Starší husa má naopak tužší maso a více tuku.… Číst více
Ochutnejte mladé víno… Ten správný čas pro svatomartinské nastává 11. 11. v 11 hodin 11 minut
Když vinaři mohou ochutnat a zjistit, jak dopadla… Číst více
Místo husy jenom játra. Umíte je správně připravit? A víte, čím se liší slavná foie gras?
Čas svatomartinského hodování ve znamení husích… Číst více
Na svátečním stole nesmí chybět husa nebo kachna. Je mezi nimi vůbec nějaký rozdíl?
Se svatomartinským posvícením se dlouhá léta pojí… Číst více
Retro okénko: Jak na plněná vajíčka podle Viléma Vrabce? Tyhle kombinace surovin fungují!
Přinesli vám domů koledníci spoustu vajíček a vy… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pudinková buchta II
Přidáno před 3 hodinami
Vaječný řízek s brambory
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí stehýnka pečená s brambory a mrkví
Přidáno před 9 hodinami
Houbová smaženice podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 9 hodinami
Cizrnovo-rajčatový humus
Přidáno před 10 hodinami
Tilápie na másle a citronu
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více