Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Samosběry jahod jsou akcí, na kterou se mnozí každý rok těší. Letos navíc, kvůli počasí, začaly o pár týdnů dříve. Zmapovali jsme pro vás, kam si pro jahody můžete zajet a výrazně tak ušetřit oproti ceně v obchodě či na trhu.

Letošní krátká sezona jahod 

Sezona jahod obvykle začíná až koncem května nebo spíš začátkem června. Letošní brzké oteplení ale vše urychlilo, mrazy pak ovšem zase velkou část úrody spálily. Jahody tak na mnoha místech dozrávají již nyní a pokud si je chcete sami nasbírat, neotálejte. Sezona totiž bude zřejmě kratší

„Jahody jsou letos dříve a i samosběry už začínají. Je ale otázkou, kolik jahod bude k dispozici, jelikož jahodové plantáže byly také výrazně poškozeny," řekl pro Toprecepty.cz  Ing. Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie ČR.

„Každopádně asi nebude radno odkládat návštěvu, pokud si člověk chce nasbírat,“ dodal Ludvík. 

Kdy budou samosběry?

Vzhledem k situaci na polích nejsou farmáři schopni určit, jak dlouho samosběry potrvají a na spoustě míst ještě ani samosběry neprobíhají pravidelně. Pokud tedy poblíž máte nějakou jahodovou plantáž nabízející samosběry, je proto lepší sledovat její stránky, facebookový profil nebo se u nich informovat telefonicky.

Je třeba také počítat s tím, že jahody budou zřejmě na některých místech právě kvůli mrazům o trochu dražší. Za kolik tedy letos jahody pořídíte a na které farmy je již možné si na jahody zajet? Připravili jsme pro vás přehled těch farem, kde už samosběry probíhají. 

Středočeský kraj

Vraňany Farma Hanč

Na naší nejslavnější jahodové farmě vyhlášené nejen vynikajícími jahodami, ale i právě samosběry, odstartovaly samosběry 13. 5. Nicméně na svém FB profilu upozornili, že vzhledem k velkému poškození mrazy jahody nazrávají pomalu, nemohou proto s časovým předstihem informovat a dalších termínech konání.

Jahody tu podražily oproti loňsku o 20 Kč, nyní stojí 100 Kč za 1 kg. O dost dražší jsou nyní zatím jahody v jejich prodejně, tam za kilogram odrůdy Rumba zaplatíte 250 Kč. Pro aktuální informace sledujte jejich FB stránky Vraňany Farma Hanč

Starokolínské jahody
Samosběry už naplno začaly ve Starém Kolíně ve Středočeském kraji. Jahody je možné si tu natrhat každý den od 7 do 20 hodin. Cena za 1 kg je jen 60 Kč. Můžete si zde objednat i již natrhané jahody na čísle 321 764 141. Více na Starokolinskejahody.cz

Jahody Oskořínek
Jahodovou sezonu pro samosběrače zahájili i v Oskořínku u Nymburka. Cena je 80 Kč/kg. Pokud by se vám nechtělo trhat, cena za natrhané jahody je 140 Kč/kg. Pro podrobnější termíny a hlavně časy sleduje FB profil Jahody Oskořínek. 

Bodlákovi Semice
Samosběry odstartovaly i v Semicích, ve Farmářské zelenině Luďka a Ireny Bodlákových. Doporučují dorazit tam co nejdřív ráno, neboť je jahod méně, takže se může stát, že samosběr skončí již dopoledne. Cena je 80 Kč/kg

Jižní Morava

Zelenina Kováč Kupařovice
Na Moravě si můžete jahody sami již nyní natrhat v Kupařovicích u Brna. Samosběr probíhá od 8 do 17 hodin a cena za kilogram je 80 Kč. To platí pro pole č. 1, na druhém poli byla úroda z 50 % poničena mrazy, proto je zde jahod méně. Zde si natrháte jahody za cenu 70 Kč/kg. Info na Zeleninakovar.cz.

Velké Bílovice
Na jižní Moravě můžete zamířit i do Velkých Bílovic. Cena za jahody je tu 80 Kč/kg. Samosběr probíhá od 7 do 17:30. Před cestou si ale raději na FB stránkách Jahody Velké Bílovice zkontrolujte aktuální situaci. 

Zahradnictví Míč Zlechov
Rovněž u Uherského Hradiště si můžete čerstvé jahůdky sami natrhat. Samosběry začínají do 9 hodin, termíny ale sledujte na jejich Facebooku Zahradnictví Míč. Jahody si tu pak nasbíráte za 100 Kč/kg

Jižní a střední Morava

Jahodárny Dostálovi

Samosběry zahajují i ve čtyřech jahodárnách jednoho majitele na Moravě. V Prostějově startují 16. 5. od 9 do 18 hodin. V brněnské jahodárně Kandie by měly začít od 15. do 19. 5. V Brně v Podolí se již začalo a v Olomouci Slavoníně ještě budou termín upřesňovat. Cena za jahody je všech jahodárnách stejná a sice 85 Kč/kg. Více zjistíte na Jahodarny.cz

Chcete vidět, jak to na jahodové farmě vypadá? Podávejte se na naši fotogalerii ze samosběru ve Vraňanech z loňského roku: 
 
Náš tip: Z nasbíraných jahod si pak můžete udělat podle našeho video receptu tento vynikající jahodový džem.

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více