Den jahodového koláče s rebarborou
Národní den
Milujete kyselou chuť rebarbory a každý rok se těšíte na její sezonu? 9. června ji doplňte sladkým ovocem a posypejte touto kombinací oblíbené těsto na dokonalý koláč. Vznikne perfektní sladkokyselé spojení chutí plné letních barev.
Rebarbora je latinské označení rostliny s názvem reveň, které se ujalo a běžně se používá v zahradnické i kuchařské řeči. Je to až 2 metry vysoká zelenina a patří mezi jarní rostliny, jenž obohacují naši kuchyni, neboť sezonu má od dubna po červen. Konzumují se její dlouhé řapíky a velkým obloukem je nutné se vyvarovat listům rebarbory. Kvůli zvýšenému obsahu kyseliny šťavelové by si měli dát pozor lidé, které trápí vylučovací soustava a obezřetné by měly být i těhotné ženy. Jinak si můžete rebarboru do sytosti užívat v různých sladkých moučnících nebo prvních zmrzlinách. Stáleplodící keřík jahod nám dává červené plody léta od června do podzimu, a tak se může na jednom nedělním koláči sejít rebarbora i jahody. Kdy jindy než právě dnešní červnový den vyzkoušet jeden z vynikajících sladkokyselých koláčů, které spojením těchto dvou plodin na lahodném moučníku získáme?
Jahodový koláč s rebarborou
Na recept je nutné očistit jahody i rebarboru a připravit oblíbené těsto na skvělý koláč. Pokud stále ještě nemáte favorita, náš receptář vám s výběrem těsta na dokonalý koláč pomůže. Koláče nás doprovázejí celý život, neboť se jedná o tradiční české jídlo. Jsou to ty nejvoňavější vzpomínky na babičku i ta nejmilejší památka na chvíle v kuchyni s mámou. Koláč může být z kynutého těsta nebo jen rychlý z kupovaného těsta listového. Místo jahod můžete použít marmeládu i jahodový pudink. Která verze se dostane do vašich rodinných kuchařek?
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den jahodového koláče s rebarborou?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Květákový steak
Přidáno před 9 hodinami
Pudinková buchta II
Přidáno před 11 hodinami
Vaječný řízek s brambory
Přidáno před 17 hodinami
Kuřecí stehýnka pečená s brambory a mrkví
Přidáno před 17 hodinami
Houbová smaženice podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 18 hodinami
Cizrnovo-rajčatový humus
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Farmu založili na odpadu z lesa. Dnes pěstují delikátní houby a dodávají je do obchodů i špičkových restaurací
Deset otázek a odpovědí ke zpracování rebarbory v kuchyni. Jak ji upravit a co z ní uvařit
Příběh jako z pohádky: Jídla Radka Příhonského chválili králové, teď je může ochutnat každý „smrtelník“