Světový den mléka
Světový den
Světový den mléka slavíme každoročně 1. června. Tento den byl ustanoven s cílem oslavit mléčný sektor a upozornit na skutečnost, že mlékárenství poskytuje obživu pro jednu miliardu lidí.
Mléko zaujímá mezi potravinami výjimečné postavení. Mýty o jeho údajné škodlivosti byly vyvráceny a mléčné výrobky by na jídelníčku neměly rozhodně chybět. Není nutné konzumovat čistě mléko samotné, pro tělo tolik důležitý vápník obsahují i další mlékárenské výrobky. Původně připadal už od roku 1957 tento den na čtvrté květnové úterý, v 21. století však došlo k jeho přesunutí na 1. června, tedy na den, kdy se slaví Mezinárodní den dětí. Právě pro vývoj a zdraví dětí je konzumace mléka a výrobků z něj hodně důležitá.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Mléko je produkt mléčných žláz samic savců během laktace a je to první potrava, kterou dostává (až na výjimky, kdy to není možné), jak člověk, tak zvířata. Z mleziva získávají protilátky na posílení imunity, i vitamíny. Ve výživě člověka pak hraje nezastupitelnou roli, když se pije jako nápoj nebo je součástí pokrmů, např. kaší. Mléka mají různou tučnost a lze je koupit i bez laktózy.
Oblíbené mléčné koktejly
Mléko nelze v plném rozsahu ničím nahradit. Kdo samotné mléko zrovna nemusí, může si připravit mléčný koktejl dle své chuti. Děti se po nich mohou obvykle utlouct, pro dospělé jde rychlou, snadnou, a hlavně zdravou snídani. Mléčné koktejly se dají připravit snad z každého druhu ovoce, ty jahodové patří k nejoblíbenějším. Koktejl sice můžete připravit z obyčejného mléka, případně i z nízkotučného.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Světový den mléka?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Květákový steak
Přidáno před 2 hodinami
Pudinková buchta II
Přidáno před 4 hodinami
Vaječný řízek s brambory
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí stehýnka pečená s brambory a mrkví
Přidáno před 10 hodinami
Houbová smaženice podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 10 hodinami
Cizrnovo-rajčatový humus
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Vynikající nakládaný libeček: Dokonale se uchová jeho chuť a typické aroma a kromě voňavé bylinky stačí jen dvě ingredience
Vaječná omeleta a tuňáková pomazánka v jednom: Zvláštní kombinace vytvoří skvělou a rychlou snídani s jedinečnou chutí
Řecký sýr Feta a jeho všestranné využití v kuchyni: Ochutnejte to nejlepší