Magdalena Dobromila Rettigová a její nejlepší recepty
Magdalena Dobromila Rettigová, dívčím jménem Artmannová, byla spisovatelka, dodnes známá především jako autorka Domácí kuchařky. Na našem webu najdete její nejlepší recepty.
Magdalena Dobromila Rettigová se narodila 31. ledna 1785 ve Všeradicích (okres Beroun), zemřela 5. srpna 1845 v Litomyšli.
Slavná autorka - hlavně knih o vaření
Jako spisovatelka byla velmi plodná. Nejprve uveřejňovala drobné prozaické i veršované práce, postupně vydala několik knih povídek určených především dospívajícím dívkám. Byla výbornou vypravěčkou, můžeme ji pokládat za zakladatelku české červené knihovny. Z toho vyplývá, že její tvorba nikdy nedosahovala vysokých uměleckých kvalit.
Později se věnovala výhradně literatuře prakticky zaměřené. Největší význam má šířením národního vědomí a osvěty v ženském měšťanském prostředí především díky své Domácí kuchařce (poprvé vydané 1826 s podtitulem Pojednání a masitých a postních pokrmech pro dcerky České a Moravské), kterou nejenže rozšířila znalectví kuchyně a sbírku kuchařských receptů, ale přispěla i k rozšíření českého jazykave výše zmíněných kruzích.
Související články
Alternativy k těmto receptům
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 11 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 13 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 15 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 16 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 16 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Česká kuchařská reprezentace má z olympiády pět medailí: Prostor pro zlepšení ale je, říká manažer nároďáku Tomáš Popp
Co s dýňovými semínky? Opražená na oleji a ochucená voňavým kořením výborně doplní polévky, kaše i karbanátky
Kysané zelí v medovém octě po aténsku: Pomáhá při kocovině, velmi dobře chutná a snadno se připravuje