Silvestr není jen o chlebíčkách. Další oblíbené pochutiny a recepty na jejich přípravu
Silvestrovský večer tradičně patří sektu a chlebíčkům. Věděli jste, že obložené chlebíčky jsou ryze český vynález a taková naše rarita? Zrodily se tak, že malíř Jan Skramlík, který si nechával při malování donášet občerstvení z vyhlášeného pražského lahůdkářství u Paukertů, chtěl jídlo, které by mohl konzumovat přímo při práci. A tak mu mistr lahůdkář Jan Paukert nechal vyrábět jednohubky. Skramlíkovi ale přišly příliš malé, a tak Paukert vynalezl chlebíček. Veka s vlašským salátem doplněným šunkou, vejcem a sýrem se brzy stala hitem, který si zamiloval i sám prezident Masaryk. Dnes máme vedle šunkové klasiky na salátu rádi třeba vaječné nebo hermelínové chlebíčky, popularitě se těší také roastbeefový nebo lososový chlebíček. V moderních lahůdkářstvích seženete ale i experimentální kousky, například takový řepový chlebíček na tmavém bezlepkovém chlebu už dnes není ničím zvláštním ani nevídaným.
Ale nejen chlebíčky je silvestrovská oslava živa! Na takové pohoštění se hodí jakékoliv drobné jídlo, v zahraničí se mu říká doslova finger food, které mohou hosté konzumovat při konverzaci nebo korzování po místnosti, aniž by se ušpinili. Skvělé jsou například jednoduché pizza šneky nebo párky v župánku, ale potěší také již zmiňované jednohubky s různými pomazánkami. Ani obložená mísa se určitě neztratí, stejně jako rezervní pytlík solených brambůrků. Ale brambůrky si klidně můžete vyrobit i domácí.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 13 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 15 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 16 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 17 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 18 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Encyklopedie bobulovin: Víte, jak vypadá josta a jak v kuchyni nejlépe využít angrešt, černý bez či rakytník?
Holka u plotny radí: Je na knedlíky lepší tvaroh z alobalu nebo ten z vaničky? Vyzkoušela jsem obojí a výsledek je překvapivý
Usmažili jsme dokonale křupavé cibulové kroužky a spočítali náklady: 100 g domácí dobroty vyjde na pouhých 14 Kč