Sertéspörkölt – Vepřový perkelt s tarhoňou
Suroviny
Porce: 4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 23 034 kJ / 5 505 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 316,36 g |
Tuky | 98,46 g |
Vláknina | 49,56 g |
Cholesterol | 1,38 g |
Sodík | 907 mg |
Sůl | 1,64 g |
Sacharidy | 815,25 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Pörkölt je jedním ze čtyř pilířů maďarské kuchyně. Co my Češi obecně považujeme za Vídeňský guláš (Gulyás) je vlastně pörkölt. Perkelt ("porkölt") je vždy připravován z kuřecího,vepřového, hovězího, skopového nebo jehněčího masa s malým množstvím husté šťávy, která je vytvořena rozvařením velkého množství nadrobno nakrájené cibulky. Přidáním smetany se perkelt mění na paprikáš. Paprikáš ("paprikás") můžeme také připravit z jakéhokoliv masa. Obvykle obsahuje méně papriky než perkelt. Do paprikáše se přidává několik minut před podáním hustá smetana, ke zjemnění chuti. Třetím pilířem maďarské kuchyně je guláš ("gulyásleves"). Ten se liší od perkeltu tím, že má mnoho štávy. Rozdíl mezi gulášem a perkeltem je ten, že perkelt podléváme během dušení co nejméně, kdežto guláš ředíme hodně vodou a proto ke konci vaření obsahuje velké množství šťávy.
Posledním pilířem této kuchně je tokáň ("tokány"). Obvykle je připravován z hovězího, skopového a jehněčího masa. Od perkeltu se liší tím, že maso krájíme na krátké, tenké proužky. Připravujeme ho bez papriky, místo ní dáme jiná koření jako je černý pepř a majoránka, které nikdy nepřidáváme do perkeltu a paprikáše. Někdy můžeme přidat houby nebo fazole a hlavně smetanu.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
23. 2. 2013 15:17
23. 2. 2013 14:57
23. 2. 2013 14:52
23. 2. 2013 14:22
23. 2. 2013 14:17
23. 2. 2013 14:13
Inak, nič proti receptu...
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí stehýnka pečená s brambory a mrkví
Přidáno před 2 hodinami
Houbová smaženice podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 3 hodinami
Cizrnovo-rajčatový humus
Přidáno před 4 hodinami
Tilápie na másle a citronu
Přidáno před 5 hodinami
Bramborové lokše s husím sádlem
Přidáno před 11 hodinami
Boží milosti - recept z kuchařky vydané v roce 1955
Přidáno před 20 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Hovězí maso na víně s kořenovou zeleninou
husapetr01 uvařila před 56 minutami
Rychlý hrnečkový koláč s ovocem z mrazáku
Jan Nemec uvařila před 1 hodinou
Sirup z rýmovníku
Zetkova uvařila před 1 hodinou
Čočka na kyselo
ROCKANKAAA@centrum.cz uvařila před 5 hodinami
Falešný španělský ptáček
MarcelaPa uvařila před 12 hodinami
Šlehačkové cukroví
MarcelaPa uvařila před 13 hodinami
"Fajnový" smažený sýr
Elivet uvařil před 15 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
VeronikaMa uvařila před 15 hodinami
Drožďová polévka s pohankou
Peta6 uvařila před 16 hodinami
Zelňačka (klasika)
cvrky uvařila před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Koláčové dobroty od Marcely: Pekařka nám prozradila svůj recept na dvojctihodné koláčky, které voní máslem a rumem
Schwarzwaldský čokoládový dort: Dezert je výborný s třešněmi i s višněmi
Vynikající nakládaný libeček: Dokonale se uchová jeho chuť a typické aroma a kromě voňavé bylinky stačí jen dvě ingredience
Další recepty
Tématické fráze: vepřový perkelt rajčata papriky vepřovy perkelt jehněčí perkelt recepty s tarhoňou perkelt maďarský perkelt s tarhoňou maďarský guláš s tarhoňou hovězí perkelt guláš s tarhonou jak připravit tarhoňu rozdíl mezi gulášem a perkeltem recept s tarhoňou hovězí s tarhoňou vepřový perkelt recept perkelt z hověziho masa maďarský perkelt a tarhoňa s tarhoňou recept maso s tarhonou tarhoňa s vepřovým masem s tarhonou
Suroviny: kýta vepřová, sádlo, cibule, paprika sušená sladká, paprika čerstvá zelená, paprika čerstvá žlutá, rajče sušené, sůl, římský kmín mletý, česnek, pepř mletý, mouka hrubá, vejce
Sertéspörkölt – Vepřový perkelt s tarhoňou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oJLX
6 názorů