Harira - tradiční marocká polévka
Tato tradiční marocká polévka je velmi výživná a krásně voní. Připravíme ji z rajčat, zeleniny, masa, luštěnin a čerstvých bylinek. Můžeme do ní přidat i vejce nebo nudle a podávat ji s pečivem.
Suroviny pro 4 porce
4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 3 376 kJ / 807 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 55,60 g |
Tuky | 12,31 g |
Vláknina | 80,39 g |
Cholesterol | 130 mg |
Sodík | 639 mg |
Sůl | 1,70 g |
Sacharidy | 82,33 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
S receptem si jde různě pohrát, některé ingredience přidat, některé klidně i vynechat, ale vždy základem je hodně cibule, rajčat, řapíkatého celeru, čerstvé petrželky, koriandru a trochu masa a luštěnin. Harira se tradičně podává jako první teplé jídlo během Ramadánu a na talíři se dochucuje citronovou šťávou.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
22. 3. 2024 19:54
Veronika.Hrozna: Máte pravdu, nepoužívá se protlak, ale přímo rajčata, nepoužívají se totiž polotovary, ale originál suroviny. A harira je pravděpodobně polévka původem berberská a Berberové žijí v severní Africe od Maroka po část Lybie.
22. 3. 2024 11:02
Tonja: Vaří se v celém Maghrebu, všude je jiná a liší se, jak kořením, tak zeleninou, dle sezóny. Jenom luštěniny jsou stejné. Dokonce jsem učila jednu hospodyni, udělat naši jíšku, do této polévky, a všichni to chválili, že není cítit mouka. Už se to to možná tak dělá, v celém Maroku a Lýbii. Jelikož jsou tam ženský většinou doma, nechodí do zaměstnání, tak vaření je témou ženských debat kamarádek a sousedek, z čeho mužská část populace nezřízeně profituje a debužíruje si, jako pašové. Polévka Hariri s českou jíškou je už asi na jídelníčku ! Ale všude přidávaly oloupaná rajčata, protlak ne! Na dobré se rychle zvyká, polévka to je výborná a chleba se k ní jí, jaký je právě čerstvě upečený. Je lepší, když se pár hodin uleží v lednici, má lepší chuť. Nudle je lepší uvařit zvlášř ve vodě, ne přímo v polévce. Ovšem je jich tam jenom velmi málo!
21. 3. 2024 21:53
To s tou pitou jsem tam nepsala já my to podáváme s citronovou šťávou a marockým chlebem nebo klasickou bagetou.
21. 3. 2024 21:43
Tonja: Děkuji za doplnění
21. 3. 2024 00:18
Tak jako je u nás sto různých bramboraček, tak je v Maroku stejně tolik různých polévek a všechny se nazývají harira. Prostě, co rodina, to recept. A dokonce i v jedné rodině může být harira pokaždé jiná, záleží na tom, co zrovna roste a co doma, na zahradě nebo na tržišti je k dispozici. Základními složkami jsou ale zelenina, luštěniny a maso.
Typickým kořením v polévce harira je i římský kmín (cumin) a skořice; v tomto receptu je ale nevidím.
A podle mých znalostí a zkušenosti se k polévce harira v Maroku nejí pita, ale spíše marocký chléb khobz (recept jsem zde založil) nebo - v současné době stále častěji - francouzská bageta.
Typickým kořením v polévce harira je i římský kmín (cumin) a skořice; v tomto receptu je ale nevidím.
A podle mých znalostí a zkušenosti se k polévce harira v Maroku nejí pita, ale spíše marocký chléb khobz (recept jsem zde založil) nebo - v současné době stále častěji - francouzská bageta.
20. 3. 2024 22:03
Surovin je teda třeba dosti,ale může to být moc dobrá polévečka
20. 3. 2024 21:55
Zajímavá polévka, určitě to chutná výborně.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 11 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 13 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 14 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 15 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 16 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 19 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Křehké vafle
DanaSim uvařila před 30 minutami
Švestkový drobenkový koláč s pudinkem
JardaH21 uvařila před 1 hodinou
Báječná jatýrka na slanině
milans1 uvařila před 9 hodinami
Dezert pohádka
zutro uvařila před 10 hodinami
Makarony se sýrem
Natali31.3 uvařil před 10 hodinami
Rozmarné špagety
Jan Nemec uvařila před 11 hodinami
Krůtí na paprice
Istar uvařila před 12 hodinami
Pivovarský tokáň
Istar uvařila před 12 hodinami
Afrika řezy
Evellinka uvařil před 12 hodinami
Vepřové na houbách
Skrabi uvařila před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Food blogerka Chili: Už nepotřebujeme další recepty, spíš návod, jak se v té změti zorientovat
Další recepty
Suroviny: cibule, česnek, celer řapíkatý, rajče, protlak rajčatový, koriandr čerstvý, nať petrželová, plec vepřová, olej olivový, zázvor, pepř, sůl, cizrna, čočka, nudle polévkové, mouka, šťáva citronová, vývar masový
Harira - tradiční marocká polévka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rk9Zp
7 názorů