Citrusy ve vašem jídelníčku – recepty s cenným zdrojem vitamínu C
Mají rády teplé podnebí, proto rostou především v jihovýchodní Asii a Africe. Citrusy se dají pěstovat jako okrasné rostliny, důležitější ovšem je, že nám dávají sladko-kyselé plody plné vitamínu C a dalších prospěšných látek. K tomu krásně voní a mají specifické chutě, které se dají různorodými způsoby využít (nejen) při vaření.
Například kyselý citron je známý díky tomu, že neutralizuje pachy pečených a smažených ryb a dodává svěžet také řízkům. Je osvěžující složkou limonád a vyvažuje sladkost pokrmů. Umí také bělit zuby, mírně desinfikovat a čistit mastnotu, což se může hodit.
Naopak sladký, ale nepříliš výrazný pomeranč jde skvěle dohromady s tmavým a divokým masem, které příjemně ovoní a dodá celé pečínce úplně jiný rozměr. Ostatně, kachna na pomerančích je známou gurmánskou lahůdkou. Pomerančová šťáva ale skvěle zjemní i husté zeleninové polévky, například mrkvovou nebo dýňovou.
Z citrusů dále známe a konzumujeme ještě hořký grapefruit neboli grep, limetu, která se nejlépe hodí do míchaných koktejlů, dietní pomelo a mandarinky, které milují především děti.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 11 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 13 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 14 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 15 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 16 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Retro kokosové řezy podle babičky Helenky jsou šťavnaté díky piškotovo-ovocné náplni a krásně voní
Jahodová panna cotta: Kromě tučné smetany stačí jen pár ingrediecí, nejdůležitější je ale dostatečně dlouhé chlazení
Studená jahodová polévka osvěží v horkých dnech. S mátou, vanilkou a zjemněná smetanou chutná fantasticky