Slané i sladké cuketové recepty
Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků začala hledat na konci 80. let 20. století a dnes je velmi oblíbená. Zelenina vzhledem připomínající okurku se skvěle hodí právě jako náhražka staré dobré „hadovky“, ale díky pevnější konzistenci má mnohem širší využití. I proto je cuketa oblíbencem veganů, vegetariánů, ale také dietářů nebo celiaků na bezlepkové dietě.
Z cukety se totiž dají vyrobit například zdravé a bezlepkové těstoviny! Že to zní podivně? Cuketu stačí omýt, odkrojit konce, a pak z ní pomocí spiralizéru nebo kráječe vytvořit nudle. Postačí ale i obyčejná škrabka a trochu zručnosti. Nudle pak uvařte v osolené vodě a doplňte omáčkou nejlépe na rajčatovém základu. Cuketa se také přidává do těsta na bezlepkové moučníky, protože jim dodává vláčnost a dobrou strukturu. Například cuketové brownies chuťově nerozeznáte od těch klasických s moukou, jsou ale výrazně zdravější. Nápadití vegetariáni přišli na to, jak z cukety vyrobit uzené „matjesy“. Cuketou můžete nahradit i brambory, napříkald v bramborovém salátu. Zelenina se dá nakrájet, obalit a osmažit, takže funguje jako takové vegetariánské řízky, skvělá je ale i sama za sebe v kombinaci s masem, ideálně jde ke kuřecímu s rýží.
Pokud jste dosud s touto zeleninou neměli tu čest, určitě se nebojte ji poznat!
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Květákový steak
Přidáno před 5 hodinami
Pudinková buchta II
Přidáno před 7 hodinami
Vaječný řízek s brambory
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí stehýnka pečená s brambory a mrkví
Přidáno před 12 hodinami
Houbová smaženice podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 13 hodinami
Cizrnovo-rajčatový humus
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Návod na štíhlou linii podle Tiny Turner? Zpěvačka dodržuje 12hodinový půst a případná kila navíc shazuje tukožroutskou polévkou
Což takhle dát si mangold? Ochutnejte netradiční slaný koláč nebo mangoldové rizoto
Dezert sladký jako med: Pachlava je plná oříšků a nápadně se podobá turecké baklavě. Tuto jednoduchou verzi zvládne každý