Kopr - aromatický doplněk mnoha receptů
Kopr vonný nemá své jméno jen tak pro nic za nic. Tato bylinka voní opravdu omamně, což je bohužel i důvod, proč ji ne každý vyhledává. Například tradiční koprová omáčka je zdrojem rozbrojů v mnoha rodinách. Někde ji běžně jedí, jinde ji vůbec nevaří a ta „černá ovce“, která ji má ráda, na ni musí tajně chodit třeba k babičce. Koprová omáčka se dělá buď s masem, nebo s vajíčkem natvrdo a podává se k ní houskový knedlík, nebo vařené brambory.
Kopr dokáže jídlo výrazně proměnit. Bez něj by například nebyla ani typická dobrota jihočeské kuchyně - nakyslá, přesto jemná kulajda. Polévka s houbami a bramborami zahřeje i zasytí, třeba když zmoknete na procházce. Kopr se skvěle hodí do smetanového přelivu na pečené tučné ryby, například k lososovi. Dobře doplní také vejce a dochutí jogurtové dipy k hranolkám nebo brambůrkům. Často se rovněž přidává do láku na nakládané okurky.
Související články
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 12 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 14 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 15 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 16 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 17 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Nepečený piškotový dort podle Josefa Maršálka nadchne každé dítě: Dejte si pozor na opatrné míchání krému, radí cukrář
Pivo v misce nebo pečená toulavá kočka: Středověký jídelníček chudých byl noční můra
Michael Jackson měl rád smažené kuře, i když se snažil být vegetarián. Jeho posledním jídlem byl špenátový salát s kuřecím masem