Jak zpracovat meruňky - recepty na koláče a další pochutiny
Meruňky jsou takový malý, nenápadný zázrak původem z Číny. Díky obsahu provitamínu A, vitamínů skupiny B, vitamínů C a celé řady minerálních látek dokážou posilovat naši obranyschopnost, sližují cholesterol, podporují nervový systém, zlepšují zrak i kvalitu nehtů a vlasů a údajně dokážou také zpomalovat stárnutí. Tuto pověst si získaly zřejmě tím, že chrání naši kůži při opalování. 100 gramů meruňek navíc obsahuje jen 57 kalorií, mohou si na nich tedy pochutnávat i dietáři. Sluší se zmínit také to, že konzumace meruněk zázračně pomáhá na zácpu, a to i u malých dětí.
U nás se ty nejchutnější meruňky pěstují na jižní Moravě. Až je budete kupovat, zkuste sehnat plody pocházející právě z této oblasti. A kam s nimi? Máte-li jich hodně, určitě je zavařte nebo udělejte domácí kompot. Meruňky se božsky hodí do buchet a koláčů, klasikou jsou meruňkové knedlíky s cukrem a máslem. Šťavnaté plody jsou perfektní také na výrobu hustého domácího džusu.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky se zeleninou a pikantní omáčkou
Přidáno před 1 hodinou
Květákový steak
Přidáno před 13 hodinami
Pudinková buchta II
Přidáno před 15 hodinami
Vaječný řízek s brambory
Přidáno před 20 hodinami
Kuřecí stehýnka pečená s brambory a mrkví
Přidáno před 21 hodinami
Houbová smaženice podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Podzimní dýňová bábovka: Varianta bez vejce pro vegany je nádherně nadýchaná a překvapí neuvěřitelnou vláčností
12 nejlepších dortů nejen na Valentýna plus tipy na nadýchané korpusy a skvělé krémy
Pečeme s Ivou: Špaldové bagetky mají lehce oříškovou příchuť. Mohou se stát zdravější verzí každodenního pečiva z hladké mouky