Zdobení zvyšuje celkový zážitek z konzumace nejen sladkých, ale i slaných pokrmů
Zdobení pokrmů představuje estetický prvek, díky kterému se pokrmy stávají atraktivnějšími a lákavějšími pro zrak. V restauracích a profesionální kuchyni je vizuální prezentace jídla často stejně důležitá jako jeho chuť, navíc mohou kuchaři ukázat svoji kreativitu. Zdobení v souvislosti s jídlem je důležité pro celkový zážitek z konzumace pokrmů.
Nejoblíbenější techniky zdobení
Zdobit se dá nejrůznějšími způsoby, záleží, jak honosný chcete výsledek.
- Posypání pokrmů patří mezi nejzákladnější techniky. Slaná jídla se většinou zdobí kořením nebo bylinkami, sladké pak cukrem, strouhanou čokoládou či ořechy.
- Formování tvarů z různých surovin je už o něco těžší. Z těsta, marcipánu, ovoce či zeleniny můžete tvořit geometrické tvary, květiny či různé abstrakce.
- Malování chce už trošku zručnosti, ale s trochou cviku se to dá natrénovat. Malovat se dá omáčkami, čokoládou či potravinovými barvami.
- Umístění surovin na talíři je důležité pro harmonický vzhled. Pokud suroviny hezky uspořádáte, není třeba už nic víc zdobit.
- Využití přírodních dekorací jako například salátu, květin, bylinek nebo citronových plátků k ozdobení pokrmů dodává jídlu přírodní kouzlo.
Jaké pokrmy se nejčastěji zdobí?
Nejčastěji se zdobí dorty, a to ovocem, čokoládou, krémem či sladkostmi. Ze sladkých pochoutek pak nejrůznější řezy, muffiny, cupcaky a samozřejmě nesmí chybět cukroví, a to zejména perníčky (bílkovou polevou). Ze slané kuchyně se můžete realizovat při zdobení jednohubek či chlebíčků, ale krásně naservírovat můžete samozřejmě jakýkoliv pokrm.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 12 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 14 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 15 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 16 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 17 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak udělat z libečku „maggi“? Kromě svazku aromatické bylinky stačí jen voda, sůl a olej a postup, který zvládne každý
Štědrovečerní menu ve světě: Japonci chodí do KFC, v Británii jedí pudink z loje a v Grónsku velrybí bůček
Co s přebytky po vánočním pečení? Vyrobte z nich kouzelné ozdoby na stromeček!