Suchý led: Skvělý pomocník při chlazení potravin a vytváření kouřových efektů
Suchý led je pevná forma oxidu uhličitého, který tuhne při teplotě -70 °C. Jeho předností je sublimace, což je vlastnost, kdy pevné skupenství přechází do plynného bez kapalné fáze. Používá se mimo jiné jako ochlazovač v gastronomii.
Suchý led je v uzavřeném prostoru nedýchatelný, i když není jedovatý, proto se při manipulaci s ním musí dodržovat bezpečnostní opatření. Jelikož je skladný, používá se pro efekt kouře na párty nebo při dopravě rychle se kazících potravin.
Mohlo by vás zajímat
K čemu se používá suchý led
Suchý led je možné koupit v granulích, kostkách nebo blocích. Používá se v těchto situacích:
- při chlazení menšího množství potravin (letní cestování, kempování, celodenní pobyt u vody, převoz mraženého zboží nebo cukrářských výrobků)
- při efektu "líného kouře" na party, při různých vystoupeních nejen na pódiu, při barmanských show a u připravovaných koktejlů
- při pouličním prodeji zmrzliny, street food, zeleniny, nápojů, uzenářských a masných výrobků a ryb, které vyžadují chladné prostředí
Co ještě nevíte o suchém ledu
Suchý led vydrží v termoboxu 3–10 dní podle okolní teploty a tloušťky termoboxu. Je velmi chladný, má -79 °C a až po překročení této teploty sublimuje - proto ho neskladujeme v pevně uzavřené dóze, aby neexplodoval. Díky své nízké teplotě neobsahuje choroboplodné zárodky. Při vytváření kouřových efektů v nápojích doporučujeme speciální míchátka plněná suchým ledem, která postupně uvolňují kouř.
V létě si můžete s přáteli připravit ledový čaj podle našeho videa a jako originální překvapení použít míchátka se suchým ledem:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 22 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 22 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Populární koktejly chutnají skvěle i bez alkoholu: Osvěžující nápoje bez rizika kocoviny si může vyrobit každý
I v panelákovém bytě můžete připravit některé ze zabijačkových specialit. Vyzkoušejte huspeninu neboli sulc
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře