Nejlepší recepty asijské kuchyně – nejznámější jídla
Asie je největším a nejlidnatějším kontinentem světa, a tak je jasné, že lokální vaření se tu liší co 100 kilometrů. Jinak kuchtí v Indii, jinak v Číně a jinak v Libanonu, ale všechno to pořád spadá do asijské kuchyně. Některé suroviny ale přeci jen jednotlivé státy spojují napříč celým světadílem.
Nejvýraznějším „lepidlem“ asijské kuchyně je rýže a výrobky z ní (například nudle nebo placky). Používají ji prakticky všude – ať už jako přílohu, nebo surovinu pro výrobu komplexnějších pokrmů. Liší se ovšem užívané druhy rýže. Zatímco Basmati rýže je typická pro Indii, na jihovýchodě holdují spíše rýži jasmínové. V Číně se pak jí rýže dlouhozrnná, zatímco Japonci a Korejci preferují krátkozrnnou.
Další společným rysem asijských kuchyní je chytré používání bylinek a koření na úkor soli. Asijští kuchaři chtějí kombinovat jednotlivé chutě a vůně tak, aby soli nebylo tolik zapotřebí, výsledná jídla jsou tedy o něco zdravější. Hodně se používá zázvor, česnek a chilli, běžná je i kurkuma. V pokrmech se často objevuje tofu a další vegetariánské zdroje bílkovin; v řadě asijských států je totiž konzumace masa nějakým způsobem omezená kvůli náboženství.
Co se konkrétních receptů týče, v jižní a západní Asii často vaří i u nás slavné kari. Někde do něj přidávají kokosové mléko, jinde jogurt. V jihovýchodní Asii ovšem kari nevaří skoro vůbec; tam jsou typičtější vývary a pokrmy z ryb. Po technické stránce v Asii obecně rádi smaží, běžným způsobem úpravy jídla je ale i vaření v páře.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19