Překvapení britské kuchyně – nejlepší recepty a inspirace
Průmyslová revoluce, dvě světové války a potraviny na příděl. To všechno v minulosti ovlivnilo vývoj britské kuchyně, která si tak musela dát za cíl hlavně co nejvíc zasytit za co nejméně peněz. Možná i proto má dnes vaření v domovině královny Alžběty II. nevalnou pověst. A zřejmě proto Britové hodně kuchtí ze sádla, fazolí a mají rádi tučné sýry a uzeniny.
Je pravda, že některé tradiční pokrmy nám mohou připadat podivné. Příkladem budiž fakt, že pudink se v Anglii neříká sladkému dezertu, ale masovému jelitu. Poněkud zvláštní je také tradiční anglický vánoční pudink vyráběný z loje, melasy a sušeného ovoce. Ale třeba fish and chips, tedy skvělá ryba v křupavém těstíčku s čerstými hranolky a svěžím hráškovým pyré, to je opravdová dobrota!
Asi nejproslulejším pojmem britské kuchyně je takzvaná anglická snídaně. Aby byla opravdu autentická, měla by obsahovat smažená vejce, vypečenou slaninu, párky nebo klobásky, fazole, restované houby, restovaná rajčata a chléb, nejlépe toastový. K takové tradiční britské snídani je pak potřeba podávat kvalitní čaj – ostatně, ten mohou Britové pít prakticky ve kteroukoliv denní dobu.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 12 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 13 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 15 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 16 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 17 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Rýžový koláč s kuřetem si zamilujete: Chutná božsky a ze zbytků z lednice a spíže ho zvládne připravit i kuchařský amatér
Vepřová játra na cibulce: Pikantní šmrnc jim dá sójová omáčka a jemnější chuť a vůni krátké namočení do jedné ingredience
Tradiční gruzínské chačapuri: Placky, plněné sýrem, se staly rovnou národním pokrmem. Víte, jak na ně?