Chutě Jižní Ameriky: Zkuste tradiční jihoamerické recepty jako empanadas a karamelové dulce de leche
Ačkoliv v Brazílii, Argentině i Kolumbii se všude jí trochu jinak, některé znaky má jihoamerická kuchyně společné. Téměř vude je možné pochutnat is na tradičních empanadas – taštičkách z těsta, které se plní masem nebo zeleninou a pak se smaží. Rovněž rozšířené je dulce de leche, což je naprosto božský mléčně karamelový krém, který se může jíst buď samotný, nebo jako pomazánka a také se z něj vyrábějí sušenky jménem alfajores.
Na jihu Jižní Ameriky se konzumuje hodně masa, které se nejčastěji griluje a rovněž zde prospívá vinařský průmysl. Pije se tu osvěžující nápoj maté. V oblasti pohoří Andy jsou nejpoužívanějšími surovinami kukuřice, brambory a další potraviny dostatečně výživné pro žaludky horských pastevců. Právě v těchto krajích se jedí morčata a na maso se tu chovají především lamy.
Amazonská kuchyně je ovlivněna evropskými i jinými státy, které zde dříve měly kolonie; třeba v Brazílii vaří hodně podobně jako v Portugalsku. Národním jídlem Brazílie je feijonada, směs masa a fazolí. Mezi speciality patří ceviche, jídlo ze syrových ryb a mořských plodů dochucené citronovou šťávou. Hodně se tu využívají batáty a také maniok.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 13 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 15 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 17 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 18 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 18 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Baskické chlebíčky pintxos nabízejí to nejlepší ze španělské kuchyně na jednom párátku! Takhle snadno se dělají
Kam vyrazit pro čerstvý český chřest: Na farmě pořídíte kilo už od 85 Kč a druhý květnový víkend navíc láká na chřestové slavnosti
Jak na domácí marmelády? Přinášíme zaručené rady, se kterými se vždy povedou!