Svérázná norská kuchyně – recepty z drsné severské země
Norové byli vždy lovci a především rybáři, proto i jejich tradiční kuchyně vychází právě z rybolovu. Lososi, sardinky, makrely, sledi, tresky, sumečci nebo slizouni, dokonce i velryby jsou stále hojně využívané. Ryby se tu podávají často solené nebo uzené. Jedí se i krevety a další plody moře. Oblíbená je rovněž zvěřina jako sobi, losi, kachny nebo jiní divocí ptáci. Přesto by ale bylo mylné domnívat se, že se Norové cpou od rána do večera rybami.
Jediné teplé jídlo dne je pro ně totiž večeře, jejíž součástí jsou téměř vždy brambory nebo přílohy z nich vyrobené, třeba knedlíky. Ráno a k obědu si vystačí s obloženým chlebem, který přímo zbožňují. Vedle něj jedí i různé placky, populární a běžný je i tenký křupavý chléb původem ze Švédska – knackebrot.
Norové jsou rovněž velcí milovníci sýrů a platí, že čím „smradlavější“ a vyzrálejší, tím lepší. Nejznámější je Gammelost z kravského mléka, který má nahnědlou barvu a opravdu pronikavé aroma i výraznou plísňovou chuť. Jarlsberg je norskou obdobou Emmentalu, Norvegia je zase podobný Goudě. Geitost je hnědý sýr vyráběný ze směsi kozího a kravského mléka.
Související články
Alternativy k těmto receptům
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vaječný řízek s brambory
Přidáno před 3 hodinami
Kuřecí stehýnka pečená s brambory a mrkví
Přidáno před 4 hodinami
Houbová smaženice podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 5 hodinami
Cizrnovo-rajčatový humus
Přidáno před 5 hodinami
Tilápie na másle a citronu
Přidáno před 6 hodinami
Bramborové lokše s husím sádlem
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Borůvky, které jimi ani nejsou: Jak pěstovat ty kanadské, jak muchovník nebo zimolez, abyste měli krásnou úrodu
Zapečený hermelín s bramborami: Šťavnaté a chuťově výrazné jídlo se hodí jako rychlý oběd, který hravě zvládne i začátečník
Domácí klíčení krok za krokem: Stačí vám jen zavařovačka a držet se těchto rad, pak dopadne všechno na jedničku