Pšenično - žitné dalamánky s omládkem

cathleen Kuchařka: cathleen

6 kusů Slané pečivo 40 názorů

Suroviny

250 ml vody
8 g droždí
malá lžička Sladěnky
2-3 lžičky drceného kmínu
1,5 lžičky soli
150 žitné mouky celozrnné jemné
270 g hladké mouky
Recept si zatím oblíbilo 26 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z odměřených a odvážených surovin odebereme 100 ml vlažné vody, droždí, Sladěnku a 130 g hladké mouky, dobře umícháme a necháme 35-45 min v klidu kynout omládek.

  2. Přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto, které necháme vykynout.

  3. Hotové vytáhneme na stůl, propracujeme, vytvoříme z něj "knedlík", který oválíme v mouce a zvrchu zploštíme.

  4. Ostrým nožem nakrájíme díly (měla jsem 6), každý z nich po úhlopříčce hluboko nařízneme a na plechu s pečícím papírem necháme nakynout.

  5. Bez potírání je pak upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/asi 25min).

    Dalamánky jsou lehounké a křupavé.

Poznámka

Samozřejmě můžeme vynechat omládek (jen si myslím, že pak dalamánky nebudou tak maximálně nadýchané) - pak vynecháme Sladěnku, přidáme lžičku cukru a zvýšíme dávku droždí - dala bych 15 g..... Další postup už podle receptu.

Sladěnku (nebo i Sladovit) koupíte v každé zdravé výživě (vypadá jako tmavý med), stojí kolem 50 Kč a v lednici vydrží opravdu dlouho.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 18 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pšenično - žitné dalamánky s omládkem

1 2 3

Tématické fráze: dalamánky omládek dalamánky recept kde koupit sladěnku pečivo z žitné mouky recepty z žitné mouky pšenično žitné pečivo recept na dalamanky co je sladenka chleba s omládkem dalamánkový chléb chleb s omladkem chléb z omládku křupavé dalamánky žitné pečivo recepty jak vypada dalamanek pečivo s omládkem pecivo ze zitne mouky recept na dalamankovy chleb co je to sladěnka

Zapomněl/a jsem heslo