Pšenično - žitné dalamánky s omládkem

cathleen Kuchařka: cathleen

6 kusů Slané pečivo 40 názorů

Suroviny

250 ml vody
8 g droždí
malá lžička Sladěnky
2-3 lžičky drceného kmínu
1,5 lžičky soli
150 žitné mouky celozrnné jemné
270 g hladké mouky
Recept si zatím oblíbilo 26 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z odměřených a odvážených surovin odebereme 100 ml vlažné vody, droždí, Sladěnku a 130 g hladké mouky, dobře umícháme a necháme 35-45 min v klidu kynout omládek.

  2. Přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto, které necháme vykynout.

  3. Hotové vytáhneme na stůl, propracujeme, vytvoříme z něj "knedlík", který oválíme v mouce a zvrchu zploštíme.

  4. Ostrým nožem nakrájíme díly (měla jsem 6), každý z nich po úhlopříčce hluboko nařízneme a na plechu s pečícím papírem necháme nakynout.

  5. Bez potírání je pak upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/asi 25min).

    Dalamánky jsou lehounké a křupavé.

Poznámka

Samozřejmě můžeme vynechat omládek (jen si myslím, že pak dalamánky nebudou tak maximálně nadýchané) - pak vynecháme Sladěnku, přidáme lžičku cukru a zvýšíme dávku droždí - dala bych 15 g..... Další postup už podle receptu.

Sladěnku (nebo i Sladovit) koupíte v každé zdravé výživě (vypadá jako tmavý med), stojí kolem 50 Kč a v lednici vydrží opravdu dlouho.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 18 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pšenično - žitné dalamánky s omládkem

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    alus.s: děkuji za krásnou fotografii :-K

    Odpovědět

  • alus.s alus.s

    cathleen: děkuji za odpověď. Baštíme buřtguláš a k němu přikusujeme tvoje dalamánky <3 Jsou vynikající ... i bez sádla :yes: :yes: :yes: i když bych neměla, napříště zkusím i druhou variantu :-D

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    alus.s: Ali, původní recept byl bez tuku, jako chlebové těsto. Když jsem je pekla nedávno, chtěla jsem jim tou trochou sádla lehce prodloužit trvanlivost, proto tam je. Ale vyzkoušeny jsou tyhle i ty, co mám trošku upravené na stránkách ;-)

    Odpovědět

  • alus.s alus.s

    ahoj Cathleen, mám dotaz k tomuto receptu. Na webu Pekárnománie máš v receptu uvedeny dvě lžíce sádla, zde chybí. Který recept je tedy správný? Kyne mi těsto ... bez sádla :-) .Děkuji za odpověď.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Včera jsme je znovu pekli - tenká křupavá kůrka a pružná střída...nejlepší jen tak, čerstvé samotné nebo s plátkem másla.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    magdalenka: děkuji <3 za přízeň i krásnou fotku!

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Milujem tvoje recepty! Ani tento nesklamal, s omládkom sa kamarátim...:-D Dalamánky sú výborné! (pridávam aj foto.)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    dexulka: děkuju!:-K

    Odpovědět

  • dexulka dexulka

    Tak jsem dnes vyzkoušela tyto dalamánky.Jen jsem zřejmě měla nějakou hrubší žitnou celozrnnou mouku,tak jsou malinko tmavší a možná ne tak nadýchané,ale jsou dobré ;-) Posílám bod i foto :yes:

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Dalamánky jsou vynikající.Když si koupím v obchodě, tak by si člověk na nich vylámal zuby, ale tyhle jsou nadýchané a křehoučké a přitom pružné. Moc děkuji za recept a zůstává mezi mými nejoblíbenějšími. Fotečku jsem přidala a bodík už dala dříve:-K

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Dnes jsem upekla a jsou super:yes:

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Tak tohle bude další pečení, s omládkem už jsem kamarádka, díky tobě Cathleen:yes::yes:Bez tebe bych ani nevěděla co to je:-D

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Tak tohle mně neskutečně láká.:-*:-p:-O:yes:

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    :yes: +1 krásné jako vždycky

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Teoreticky ano,ale počítej s tím,že víc pije vodu. Dej jí trochu méně a raději pak zbytek dosypávej po troškách;-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: dalamánky omládek dalamánky recept kde koupit sladěnku pečivo z žitné mouky recepty z žitné mouky pšenično žitné pečivo recept na dalamanky co je sladenka chleba s omládkem dalamánkový chléb chleb s omladkem chléb z omládku křupavé dalamánky žitné pečivo recepty jak vypada dalamanek pečivo s omládkem pecivo ze zitne mouky recept na dalamankovy chleb co je to sladěnka