Palačinky grófa Eszterházyho

Izabella929 Kuchařka: Izabella929

Doba přípravy: 20 2 porce Sladká jídla 3 názory

Suroviny

Těsto:
5 vejce
50 g práškového cukru
50 g másla
50 g hladké mouky speciál
200 ml mléka
špetka soli
2 PL másla
různé ovoce dle chuti
šlehačka na zdobení
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vajcia som rozdelila a bielky vyšľahala do peny. Žĺtky s cukrom vymiešam do peny, múku preosejem do základu a napokon pridám bielky - zriedim opatrne mliekom.
    Táto palacinka sa pečie na klasických sporákoch na okraji platne pomaly, aby sa dobre piškótové cesto prepieklo, pretože sa neotáča, pečie sa iba z jednej strany.

  2. Panvicu som dala dobre rozpáliť, až potom som do nej dala maslo. Inak kuchár ju piekol na masle, ale ja som pridala olej, aby mi pri pomalom pečení maslo nehorelo. Vtedy boli domáce maslá kvalitné. Vareškou som pridala cesto, upravila som ho, aby bolo všade rovnako hrubé a pomaly na plynovom sporáku som piekla tak, že som počas pečenia stále otáčala panvicu a pieklo sa celkom na slabom plameni - viď foto.

  3. Podľa farby a štruktúry cesta som zistila, že je palacinka upečená. Neobrátila som ju, len som ju vyložila na veľký tanier. Tá strana, ktorá sa nepiekla, sa vlastne plní. Cesto musí zostať krásne svetlé. Pripravila som šľahačku, je na vás, koľko jej dáte na polovicu palacinky, lebo sa zdobí len polovica a druhou polovicou sa zakryje plnka i so šľahačkou.
    Použila som na zdobenie ovocie, aby sa farebne a chuťovo hodilo k sebe. Mandarinky, jahody a kiwi. Je na vás, ako si ju ozdobíte, ale v každom prípade je to fantastická pochúťka.

Poznámka

Gróf Eszterházy bol veľmi maškrtný a preto pre neho vymýšľali rôzne maškrty. Známe sú jeho zákusky, zmrzliny a v neposlednom rade veľmi populárna je aj jeho palacinka.

Palacinka sa pripravuje celkom inak ako bežné naše.

Prajem vám dobrú chuť.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 21 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Palačinky grófa Eszterházyho

  • RubyRom RubyRom

    Nádherná palačinka, tu bych si dala s chutí!:yes:

    Odpovědět

  • Izabella929 Izabella929(autor receptu)

    zizala, áno viem o tom, robila som to, kým som mala domáce maslo priamo od farmára..tieto napodobniny masla, nemám chuť prepúšťať..

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Stačilo by místo másla z kostky použít máslo přepuštěné (ghí), nepřepaluje se.

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo