Domů - Magazín - Vaření - Staročeské bramborové dobroty: Jak se pečou sejkory, jak bác a co se dává do patentů? Připomeňte si s námi regionální lahůdky

Zpět na článek

Staročeské bramborové dobroty: Jak se pečou sejkory, jak bác a co se dává do patentů? Připomeňte si s námi regionální lahůdky

Bramboráky se mohou podávat zdobené kysanou smetanou. Zdroj: freepik.com, timolina
Než šly brambory do země, musely se sadbové brambory připravit. Vybrat ty nemocné. Ty vhodné narovnat na lísku a nechat předklíčit. Zdroj: Se souhlasem Národního zemědělského muzea
Brambory se dříve sázely ručně. Zdroj: Se souhlasem Národního zemědělského muzea
Jak se dříve plečkovaly brambory. Plečkování je prokypření půdy, aby se ke kořenům lépe dostávala voda a vzduch. Takhle se provádělo na Podkarpatské Rusi v roce 1931. Zdroj: Se souhlasem Národního zemědělského muzea
Možná si to pamatujete ještě z dětství. Okopáváním brambor ničíme kolem rostoucí plevel. Zdroj: Se souhlasem Národního zemědělského muzea
Ruční vybírání brambor. Zdroj: Se souhlasem Národního zemědělského muzea
Vybírání brambor patří k podzimu. Zdroj: Se souhlasem Národního zemědělského muzea
Koš dvoušák na sbírání brambor. Zdroj: Se souhlasem Národního zemědělského muzea
Někdo jezdil na chmel, někdo vybírat brambory. Aneb do sklizně v socialistickém hospodářství se zapojovali všichni - i studenti škol. Zdroj: Se souhlasem Národního zemědělského muzea
Teď už to dělají stroje, ty brambory vyorávají, ale dříve se musely vykopat ručně. Rok 1954. Zdroj: Se souhlasem Národního zemědělského muzea
Sesypávání vysbíraných brambor na hromadu. Zdroj: Se souhlasem Národního zemědělského muzea
Na brigádách si studenti užili i nějakou legraci, ale nejdřív si to museli odmakat. Zdroj: Se souhlasem Národního zemědělského muzea
Z koňského povozu se brambory překládaly na vlak a rozvážely dál. Zdroj: Se souhlasem Národního zemědělského muzea
Občas se brambory nakládaly i v ošatce. Zdroj: Se souhlasem Národního zemědělského muzea

1 z 14