Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mazanec od Helenky Růžičkové

Helena Růžičková uměla lidi nejen rozesmát, ale také dobře pohostit. Sama jídlo milovala a s láskou ho chystala rodině i přátelům. Její mazanec se řadí mezi osvědčené klasiky. Vyzkoušejte tento poctivý máslový a nadýchaný velikonoční bochánek i vy.

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 120 min

120 min (120 min příprava, včetně doby kynutí)

1. 4. 2010 19:50

Suroviny

Porce: 2 ks velký (nebo 4 menší)

Nutriční hodnoty

Energetická hodnota30 957 kJ / 7 399 kcal
Bílkoviny163,10 g
Tuky274,16 g
Vláknina40,50 g
Cholesterol1 731 mg
Sodík3 565 mg
Sůl8,80 g
Sacharidy1 039,17 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Už několik let dělám tento od Helenky, vyzkoušela jsem jich hodně a tento nám chutná nejvíc a vůbec není vatový, je opravdu moc dobrý! Každý mazanec se míchá v pečce zvlášť s poloviční dávkou surovin!!!

Jinak samozřejmně můžete dělat klasicky bez pekárny, jak jste zvyklí!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst daší

Komentáře

zdenka.s

6. 6. 2021 20:27

cathleen : povedly se a jsou vynikající :-) :-)
Pekla jsem 5 minut na 200 ° a pak 30 minut na 180° a jsou krásné na pohled a moc dobré do bříška
Děkuji , děkuji , děkuji za rady :-K:-K:-K mám velkou radost,, neb jsem se ve svých 66 letech naučila péct bochánky ;-)
Zkusím přidat fotku .Mějte se hezky. :-K

cathleen

4. 6. 2021 12:46

zdenka.s: určitě, ráda <3

zdenka.s

4. 6. 2021 11:45

cathleen : nevím ,co mě to napadlo ,160°, vždyť i housky peču na 180 ° -200° , asi už hloupnu :-)
Moc děkuji za podrobný postup , budu se ho držet a uvidím co bude třeba + -
A ještě bych požádala o tykání , je to pro mě čest , když mi budete tykat. :-K:-K hezký den

cathleen

4. 6. 2021 10:07

zdenka.s: jujda - 30 minut při 160°C by bylo málo snad i na štíhlé bagetky, natož na mazanec. Já osobně bych rozehřála troubu i na 200°C, hned po vložení mazanců bych teplotu stáhla na 170°C - chvíli bude trvat, než teplota sleze dolů, ale mazanci bude hned zpočátku příjemně teplo, v nízkých tepotách mají snahu se rozjíždět - a při téhle teplotě bych ho pekla určitě 30-35 minut. Možná i těch předepsaných 40, kdyby moc netmavnul. Pokud tmavnout bude, snižte teplotu ještě o kousek a do těch celkových 40 minut ho dopečte. Každá trouba peče maličko jinak, ale to vychytáte. Kdyby měl mazanec silnější kůrku, tak příště pečení trošku zkrátíte ;-)
Do pekárny s předehřevem mléko určitě ohřívat nemusíte. Ať se vám mazanec povede!:-K

zdenka.s

3. 6. 2021 20:53

cathleen : s tím pečením , jak jste to popsala , to dává smysl ,já jsem je pekla 30 minut na 160° :no:
Jak koupím droždí ,hned je udělám a budu se držet Vašich rad , moc si Vás vážím a děkuji :-K:-K:-K
A když mám pekárnu s předehříváním ,mám mléko ohřívat a nalít teplé?

cathleen

3. 6. 2021 20:08

zdenka.s: Zdeni, kynute se moc špejlí zkouset neda. Podle me byly nedopecene - jedle, ale jeste nezpevnene, takze po vyndani z trouby spadly. Zkusila bych je pect spis na 170-180 stupnu, tech 40 minut, popr. 3-5 minut peceni pridat. Kdyby hodne tmavly, teplotu snizit na tech 160, ale delku peceni prodlouzit, jak jsem psala.

zdenka.s

3. 6. 2021 18:23

Simona Skolakova : děkuji za psychickou podporu :-D
Já to pořád přemílám v hlavě , kde se mohla stát chyba. , že by ten tuk byl horký ,ale vždť to dělám úplně stejně pokaždé :-O

Simona Skolakova

3. 6. 2021 18:10

zdenka.s: taky jsem je pekla a vyšly krásně a najednou se mi stalo to co tobě a to jsem dala máslo,tak myslím,že tím to nebude,ale kde jsem udělala chybu nevím,též se mi srazily,snad někdo poradí,kde člověk dělá chybu;-)

zdenka.s

3. 6. 2021 17:53

Pomoc prosím . Bochánky upeču ,jsou nádherné ,ale po vyndání z trouby klesnou ,no hrůza pohledět :no:
Prvních. pět bochánků se povedlo na jedničku ,já byla tak šťastná a teď 2x za sebou stejný debakl.
Těsto z DP , peču na 160 ° 40 minut , na špejli nic nezůstane ,tak je vyndám a ;-(. placky
Nemůže to být tím, že jsem dala Zlatou Hanou místo másla ? Děkuji za rady

zdenka.s

18. 5. 2021 11:13

Od velikonoc dělám tenhle bochánek už po čtvrté :-)
nemúžeme se ho nabažit , nejlepší jaký jsem kdy nejen pekla , ale i jedla :yes: a to je manželova maminka skvělá kuchařka ,je jí ale už 90, tak jí šetříme :-D
Dělám v DP ,z poloviční dávky jsou dva pěkné kousky
Druhý den ještě lepší :yes::yes:
Moc děkuji Bibince za, pro mě , top recept :-K
Po nakrojení nejsou dneska tak nadýchané jako minule , může to být tím ,že jsem dala pár kapek vanilkového aroma ?

Dajda

6. 4. 2021 08:28

zdenka.s: Symbolický význam určitě, ale nikoliv Ježíšova zmrtvýchvstání, ale ukřižování. Doporučuji Encyklopedii Velikonoc od Valburgy Vavřinové, tam se dozvíte všechno.

tejaja

5. 4. 2021 20:33

zdenka.s: Zdenka, aj, aj...aj symbolický, aj praktický, aj keď pôvodne bol len symbolický. ;-)

zdenka.s

5. 4. 2021 20:29

Právě nevím ,zda má symbolický význam (zmrtvýchvstání Krista ?) nebo jako "odvod " přebytečné páry či jako požehnání
Omlouvám se za neznalost

casino

5. 4. 2021 17:12

zdenka.s: "Proč se vlastně dělá ten křížek ?"
No, proč asi?

zdenka.s

5. 4. 2021 15:51

Bibinka : fantastický :-) Dělala jsem dnes z poloviční dávky a jsou z toho dva pořádný kusy :-D a hlavně moc a moc dobrý.:
Podle fotek jsem nenařezávala ,měla jsem strach ,aby nepraskly ,nestalo se.Proč se vlastně dělá ten křížek ?
Dovolila jsem si přidat foto.
Dopisuji po hodině: nejsou dobrý ,ale božský , s kafíčkem :yes: :yes: :yes:

1 2 3 4 5 7 9

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelů

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: velikonocni mazanec kluci v akci kluci v akci - velikonoční mazanec velikonoční mazanec top recepty mazanec kluci v akci kluci v akci mazanec dobrý mazanec velikonoční bochánek kluci v akci mazanec recept kluci v akci dobrý recept na mazanec vynikající mazanec vynikající velikonoční mazanec vánočka kluci v akci recept mazanec kluci v akci na kolik stupňů pect mazanec mazanec recept na mazanec mazanec recept velikonoční mazanec kluci v akci recept recept na dobrý mazanec kluci v akci recepty mazanec

Suroviny: mouka hladká, mouka polohrubá, cukr moučkový, máslo, žloutek, rum, droždí čerstvé, sůl, mléko, kůra citronová, cukr vanilkový, rozinky, mandle, bílek, mandle

TopRecepty.cz

Mazanec od Helenky Růžičkové

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/LZRD